4 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΥΘΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΗ ΣΙΦΝΟ
Το ότι η Σίφνος είναι γαστρονομικός προορισμός είναι γνωστό. Και πως να μην είναι άλλωστε; Ως νησί του Τσελεμεντέ ξέρει να κρατάει την παράδοση κι αυτό είναι καλό για όλους εμάς που γνωρίζουμε πως αν την επισκεφθούμε θα φάμε καλά. Το The Mindset επισκέφθηκε τη Σίφνο και το ταξίδι μας γρήγορα, μετατράπηκε σε ένα ταξίδι γευστικών απολαύσεων. Γευτήκαμε πριν από εσάς για εσάς και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα. Τέσσερα εστιατόρια που κατάφεραν να ψυχαγωγήσουν τον ουρανίσκο μας με μοναδικό τρόπο.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Το εστιατόριο Κυκλάδες στον Πλατύ Γιαλό είναι ο απόλυτος προορισμός για όσους αγαπούν την κλασική ελληνική κουζίνα. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που γράφει τη δική του ιστορία τα τελευταία 40 χρόνια. Δημιουργήθηκε το 1979 από την οικογένεια του Νίκου Βενάκη όταν οι γονείς του ως παραγωγοί αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων την περίοδο που ο τουρισμός άρχισε να ανθίζει στο νησί, αναζητούσαν έναν τρόπο για να αξιοποιήσουν τα προϊόντα που παρήγαγαν. Ο κύριος Νίκος τελείωσε τη σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων στην Αθήνα και ανέλαβε το εστιατόριο, που μέχρι και σήμερα τροφοδοτείται με προϊόντα από τα περιβόλια του και τη δική του φάρμα. Η επιμέλεια όλου του εστιατορίου καθώς και του μενού είναι υπό την ευθύνη του.
Στις Κυκλάδες θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακό φαγητό φτιαγμένο με τους παραδοσιακούς τρόπους και τις παραδοσιακές συνταγές, στα παραδοσιακά πήλινα σκεύη και τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη για τη μαγειρική. Εμείς δοκιμάσαμε κάποια από αυτά.
Καπαροσαλάτα. Ένα σιφνέικο πιάτο με αποξηραμένη κάπαρη και μπόλικο κρεμμύδι. Ένα πιάτο νόστιμο και υγιεινό. Τι περιέχει; Κάπαρη ξερή, κρεμμύδι, λάδι και ξύδι. Λίγα υλικά έτσι ώστε να αναδεικνύεται αριστοτεχνικά η γεύση της πρώτης ύλης.
Η χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, κάπαρη, ρίγανη και τυρί φρεσκοκομμένη και δροσερή.
Στη συνέχεια ήρθε το Ιμάμ. Ένα ιμάμ σκέτο λουκούμι. Ένα απλό φαγητό φτιαγμένο με τον κλασσικό τρόπο. Μελιτζάνα, κρεμμύδια, φέτα, σάλτσα ντομάτας. Οι πρώτες ύλες βιολογικές, όλες από το χωράφι του κ. Νίκου. Ένα πιάτο με τόση γλύκα που κάνει τους τουρίστες να επισκέπτονται το εστιατόριο Κυκλάδες μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το Ιμάμ.
Το Μαστέλο, αρνάκι με άνηθο και τυρί, μαλακό και ξεροψημένο ταυτόχρονα που λιώνει στο στόμα. Πρόκειται για το παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο της Σίφνου. Είναι φτιαγμένο σε ειδικό πήλινο σκεύος, ψημένο στον ξυλόφουρνο με σιφνέικο κρασί..
Άφησα για το τέλος τον ξακουστό μουσακά. Έναν μουσακά μερακλίδικο, ισορροπημένο, περιποιημένο. Ψήνεται και αυτός στον ξυλόφουρνο σε ατομικά πήλινα σκεύη. Ένα από τα πρώτα φαγητά που σέρβιρε το εστιατόριο με το που άνοιξε το 1979 και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε γευστικά μέχρι που συνάντησε το σήμερα. Ο μουσακάς του κ. Νίκου έχει βραβευτεί κατ’ επανάληψη σε βραβεία γαστρονομίας. Δεν είναι λίγα τα σκάφη μάλιστα, που φτάνουν στον Πλατύ Γιαλό μόνο και μόνο για να πάρουν τον περίφημο μουσακά.
CAYENNE RESTAURANT ART GALLERY
Το Cayenne Restaurant Art Gallery στην Απολλωνία αποτελεί ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Εμπνευσμένη, δημιουργική κουζίνα από τον ιδιοκτήτη και σεφ Νίκο Νερούτσο, ο οποίος διοχετεύει όλο του το ταλέντο στην κουζίνα. Ο Νίκος Νερούτσος είναι γέννημα θρέμμα Σιφνιός, με 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης σε όλα τα πόστα, ξεκινώντας από τα 12 να δουλεύει ως σερβιτοράκι στο νησί. Πάντα δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα.
Το δίλημμα της ζωής του κατά την ενηλικίωση ήταν μεταξύ καλών τεχνών και μαγειρικής. Οι δύο του μεγάλες αγάπες, τα δύο του μεγάλα όνειρα. Γύρω στα 18 όταν οι γκαλερίστες τον προσγείωσαν λέγοντάς του πως η ζωγραφική είναι ακριβό σπορ επέλεξε τη σχολή μαγειρικής και για πολλά χρόνια δούλευε και μάζευε χρήματα έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει το δικό του χώρο γεύσεων, το δικό του εστιατόριο. Το Cayenne Restaurant άνοιξε το 2009 και στον χώρο που είναι σήμερα βρίσκεται από το 2012. Συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς και μάλιστα έχει βραβευτεί για τις γεύσεις του από το επιμελητήριο Κυκλάδων.
Ο Νίκος Νερούτσος εμπνέεται από τις μυρωδιές του νησιού. Από το φασκόμηλο και το θυμάρι κατά τη βόλτα του σε κάποιο μονοπάτι, αλλά μπορεί να “δει” στον ύπνο ένα πιάτο ή μια γεύση και μόλις ξυπνήσει να μπει κατευθείαν στην κουζίνα για να το αποτυπώσει. Τα πιάτα του έχουν ξινή και γλυκιά επίγευση όπως και η ζωή μας, είναι άλλοτε ξινή και άλλοτε γλυκιά.
Στον επάνω χώρο του εστιατορίου φιλοξενούνται εκθέσεις, με έργα ζωγραφικής του ονειροπόλου σεφ – ζωγράφου, ο οποίος σε κερδίζει τόσο με τις μοναδικές γεύσεις του όσο και με την ασκητική και γαλήνια φυσιογνωμία του.
Πιάτα Art de la table, υπέροχων γευστικών συνδυασμών και ένας σεφ-δημιουργός που γεμίζει ικανοποίηση από τα χαμόγελα ευδαιμονίας των πελατών του.
Εμείς ξεκινήσαμε το γεύμα μας με την Ελληνική σαλάτα η οποία περιέχει ντοματίνια κάθε λογής, πέστο βασιλικού, πάστα ελιάς, κατίκι Δομοκού, μοτσαρέλα και χαρουποπαξίμαδα. Σαλάτα ανάλαφρη, δροσερή που συνθέτει πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων.
Σειρά είχε το φρικασέ τσιπούρας, αρωματισμένο με yuzu και άγρια χόρτα του βουνού. Υπόξινο ψάρι και φανταστική σως που σε κάθε μπουκιά θέλεις να κλείσεις ερμητικά τα μάτια για να το απολαύσεις.
Ακολούθησε φάβα με καπνιστό χέλι Χαλκιδικής, αγγουράκι, καρότο και μπαλσάμικο. Ο τέλειος συνδυασμός.
Το κριθαράκι με φιλετάκια καραβίδας σαφράν και λικέρ μαστίχας Χίου ήταν σκέτο ποίημα. Ίσως το πιο νόστιμο που έχω φάει μέχρι στιγμής σε ελληνικό εστιατόριο.
Η σαλάτα πλιγούρι με χταποδάκι ξιδάτο ονειρεμένη. Ένας συνδυασμός ελληνικής κουζίνας με πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές ασιατικών χαρακτηριστικών μετατρέπουν το γευστικό ταξίδι στο Cayenneσε εμπειρία.
Το Grand finale έγινε από τη σύζυγο του Νίκου Νερούτσου, Μικαέλα Δημητρέσκου. Η Μικαέλα είναι υπεύθυνη του εστιατορίου ή αλλιώς το μάτι και το αφτί του Νίκου έξω από την κουζίνα. Όπως υποστηρίζουν και οι δυο, ο έρωτας περνά ασυζητητί από το στομάχι. Η μαγειρική αλλά και το ζωγραφικό ταλέντο του Νίκου την εντυπωσίασαν από την αρχή της γνωριμίας τους.
Η Μικαέλα λοιπόν πέρα από πολύ οργανωτική και κοινωνική φτιάχνει και υπέροχα γλυκά. Δοκιμάσαμε σοκολατόπιτα με παγωτό που ήταν το απόλυτο επιστέγασμα ενός απίθανου δείπνου.
Εύχομαι στον Νίκο Νερούτσο να βρει έναν τρόπο να φέρει τη δημιουργική κουζίνα του και στην Αθήνα.
MAMA MIA
Συνεχίζοντας τη γαστρονομική ξενάγησή μας στη Σίφνο δεν μπορώ να μη μείνω στην Απολλωνία και να μην σας συστήσω το εστιατόριο Mama Mia. Εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντική ιταλική, παραδοσιακή κουζίνα και στο τέλος θα αναφωνήσετε: Mama Mia!
Ιδιοκτήτης είναι ο Pietro Miano, ο οποίος γεννήθηκε στο Μιλάνο και κάθε καλοκαίρι ερχόταν για διακοπές στη Σίφνο με τον πατέρα του. Ο πατέρας του λοιπόν, Filippo Miano είναι φωτογράφος και ερχόταν για να φωτογραφίσει τοπία της Σίφνου. Το 1988 άνοιξε στο Πλατύ Γιαλό το πρώτο MamaMia, το πρώτο Ιταλικό εστιατόριο της Σίφνου, στο οποίο μαγειρεύει αυτή τη στιγμή η μητέρα του Pietro και στη συνέχεια ήρθε το Mama Mia στην Απολλωνία. Το menu έφτιαξε ο πατέρας του, Filippo και στη συνέχεια ο Pietro το εξέλιξε και το απογείωσε. Το εστιατόριο διαθέτει πιάτα και γεύσεις από όλη την Ιταλία. Χρησιμοποιούν σιφνέικες πρώτες ύλες και κάποια προϊόντα, όπως προσούτο και αλεύρι από την Ιταλία.
Ο Pietro το χειμώνα μένει στην Αμερική και πέρα από την μαγειρική ασχολείται με τη μουσική παραγωγή. Έχει γράψει μουσική για την Dua Lipa, την Τάμτα, τον Snik, ωστόσο δεν μπορεί να φανταστεί τα καλοκαίρια της ζωής του χωρίς τη Σίφνο.
Θα σας δείξουμε αναλυτικά τα πιάτα που γευτήκαμε στο εστιατόριο.
Pizza Burratina, με μπουράτα, ρόκα, σάλτσα ντομάτας, San Marzano DOP και μοτσαρέλα. Αυθεντική ιταλική pizza, ελαφριά και τραγανή με λεπτή ζύμη έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι.
Creamy Pacchreri
Παραδοσιακά ζυμαρικά Νεάπολης με καραβίδα scampi, ροζ σάλτσα και μπουράτα. Αυτό το πιάτο είναι ένα από τα best seller του εστιατορίου. Ξεκίνησε ως πιάτο ημέρας σε κάποιες ειδικές περιστάσεις και ύστερα από απαίτηση του κοινού δικαίως μπήκε στο μενού. Εξαιρετικό ζυμαρικό, πλούσια, φίνα γεύση, ίσως το καλύτερο από όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε.
Spaghetti alla Nerano με κολοκύθι Σίφνου, κουκουνάρι και πέστο μέντας. Δροσερή, ανάλαφρη γεύση, άξιζε μια θέση στο τραπέζι μας.
Και κλείνουμε την παρουσίαση του Mama Mia με Scialatielli Misto Mare. Φρέσκα ζυμαρικά με σκορπίνα, χταπόδι, γαρίδες, ντομάτα, μαϊντανό και σκόρδο. Ιδιαίτερο πιάτο, άκρως γευστικό.
Pierto συνέχισε την καλή δουλειά! Έχεις πολλά ακόμη να δώσεις τόσο με τη μαγειρική όσο και με τη μουσική σου!
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΟ ΤΡΟΥΛΛΑΚΙ
Και θα κλείσουμε με ελληνική κουζίνα, σε ένα εστιατόριο που γνωρίζουν λίγοι. Στο δρόμο προς Χερόνησο, στη μέση του πουθενά, θα συναντήσετε το Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι. Εκεί θα δοκιμάσετε ελληνική παραδοσιακή κουζίνα από τα μαγικά χεράκια της Κλεονίκης. Μια αυλή με θέα θάλασσα που θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε στην αυλή του σπιτιού σας. Φαγητά μαμαδίστικα αλλά από μαμά που ξέρει να μαγειρεύει καλά.
Ξεκινήσαμε με μια δροσερή σπιτική λεμονάδα, βάλσαμο στη μεσημεριανή ζέστη του καλοκαιριού. Και όσα πιάτα δοκιμάσαμε το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο.
Παραδοσιακό τυρί Σίφνου σερβιρισμένο με μαρμελάδα βερίκοκο σε μια τέλεια ισορροπία.
Ρεβυθοκεφτέδες, τυροκροκέτες και τυροπιτάκια όνειρο.
Ντάκος περιποιημένος, μοσχομυριστός.
Και όσο για την παραδοσιακή ρεβυθάδα, άλλο να σας το λέω κι άλλο να την τρώτε.
Η Κλεονίκη μας έβγαλε να δοκιμάσουμε και pasta με pesto από ρόκα, δικής της εμπνεύσεως παρακαλώ. Απλά μοναδική.
Κλεονίκη, κράτα μου μια θέση κάτω από την υπέροχη κληματαριά σου γιατί θα επιστέψω σύντομα για έναν δεύτερο γύρο..