ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΑ ΝΤΕΛΙΚΑΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Γράφει η Σοφία Τσίπα
Τον Δημήτρη Οικονομίδη άκουσα για πρώτη φορά από φίλους σεφ σε κουβέντες μας για το που μπορεί να βρει κανείς τα πιο φίνα γλυκά της πόλης. Κι έπειτα σιγά-σιγά κατάλαβα ότι για τον Δημήτρη Οικονομίδη, μιλά όλη η πόλη. Το ζαχαροπλαστείο αλλά και το εργαστήριο τέχνης του βρίσκεται στο Ψυχικό. Πρόκειται για έναν ψηλοτάβανο χώρο λίγων τετραγωνικών. Μια όαση γεύσης στην πολύβουη Κηφισίας. Ένα πολυτελές ζαχαροπλαστείο boutique, γεμάτο μικρά γλυκά έργα τέχνης. Και πώς να μην είναι;! Αφού ο Δημήτρης Οικονομίδης σπούδασε πρώτα ζωγραφική και έπειτα ζαχαροπλαστική στην καλύτερη σχολή του κόσμου της Valrhona. Η σχολή αυτή θεωρείται από πολλούς το Harvard της ζαχαροπλαστικής. Η αισθητική λοιπόν ως αναμένεται ξεχειλίζει τόσο στην γεύση όσο και στην εικόνα. Μάλιστα λέγεται ότι πριν δημιουργήσει ένα γλυκό το σχεδιάζει πρώτα με χαρτί και με μολύβι έτσι ώστε να μην του ξεφύγει τίποτα.
Όλες οι παρασκευές γίνονται στο εργαστήριό του. Ο Δημήτρης Οικονομίδης έχει εμμονή με την πρώτη ύλη. Δεν αρκείται απλά στο να είναι πολύ καλή, αναζητά μανιωδώς την καλύτερη πρώτη ύλη από όλο τον κόσμο!
Σοκολάτα Valrhona, γαλλικό βούτυρο, γαλλικά άλευρα, γαλλικό κάστανο, φυσική βανίλια από την Ταϊτή και τη Νέα Γουινέα, φουντούκι από το Πιεμόντε της Ιταλίας, φράουλες από τη Βρετάνη όταν είναι η εποχή τους, ζάχαρη από την Οκινάουα της Ιαπωνίας. Ό,τι πιο παρθένο υπάρχει.
Εμείς δοκιμάσαμε πέντε μικρά γλυκά έτσι ώστε να έχουμε σφαιρική εμπειρία και να τη μοιραστούμε μαζί σας.
Santo Domingo με Dacquoise Φουντουκιού, Τραγανή Πραλίνα, crémeux Σοκολάτα Γάλακτος, Mousse Σοκολάτα γάλακτος, φύλλα σοκολάτας. Κάθε μπουκιά και ένα ταξίδι στους μαγικούς κόσμους της σοκολάτας. Διαφορικές υφές, καθηλωτική γεύση. Αν επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο επιβάλλεται να την αναζητήσετε.
Τάρτα πραλίνα σοκολάτα με μπισκότο σοκολάτας – βουτύρου, crémeux σοκολάτα, mousse πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένοι ξηροί καρποί. Απλά μοναδική. Αξίζει το κάθε σεντ του ευρώ που θα δώσεις για να την αποκτήσεις.
Σοκολάτα Βενεζουέλα, από Biscuit σοκολάτα, Ganache σοκολάτα, Nougatine με καρπό κακάο, mousse σοκολάτα. Άκρως ισορροπημένη με εξαιρετική υφή που στο τέλος αφήνει μια άγλυκη επίγευση.
Τiramisu. Σε μια εναλλακτική πρωτότυπη, εμπνευσμένη εκδοχή που φέρει το σχήμα του κοχυλιού.
Τάρτα λεμόνι, από μπισκότο βουτύρου, μαρμελάδα λεμόνι, crémeux λεμόνι, μαρέγκα. Ίσως η νοστιμότερη τάρτα λεμόνι που έχω δοκιμάσει. Αφήνει την ξινίλα του λεμονιού να την αισθανθείς και κάνει τη διαφορά.
Και για το τέλος άφησα την μηλόπιτα σφολιάτα. Με διαφορά την καλύτερη μηλόπιτα σφολιάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Υπέροχη ζύμη, τραγανή, νόστιμη, εξαιρετική γέμιση. Τόσο απλή και με τόσο έντονη προσωπικότητα που αξίζει την κάθε μπουκιά και την κάθε θερμίδα που βάζεις στο σώμα σου. Σε κάνει να ταξιδεύεις στη Γαλλία από την πρώτη μπουκιά και μετατρέπει την κίνηση της Κηφισίας σε έναν γλυκό περίπατο δίπλα στα Ηλύσια πεδία. Επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον Οικονομίδη μόνο και μόνο για τη μηλόπιτα σφολιάτα και αυτή η επιλογή σας το υπογράφω πως θα σας δικαιώσει.
Πολλοί είναι αυτοί που μνημονεύουν και τα υπέροχα κρουασάν του χωρίς χημικά, από γαλλικό αλεύρι, που το φυλάνε σε ένα δωμάτιο με μόνιμο αφυγραντήρα και συγκεκριμένη θερμοκρασία. Έχω βάλει στο στόχο να τα δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ το κατάστημα γιατί έχω ακούσει πολλά.
Τα γλυκά του μικρά, σύγχρονα, νόστιμα ντελικάτα. Ισορροπημένα στη γεύση και στην εμφάνιση. Το πάθος αυτού του δημιουργού αλλά και η βαθιά γνώση για την ζαχαροπλαστική είναι ευδιάκριτες και ξεχειλίζουν μέσα απ’ ό,τι κι αν επιλέξεις να δοκιμάσεις.
Αρμονία, απλότητα, κορυφαίες πρώτες ύλες που δημιουργούν γλυκά φίνα και ντελικάτα στην επιτομή της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Ψυχικό, 2106755000