Χρυσοι Σκουφοι 2022: Tα 30 κορυφαια εστιατορια της Ελλαδας

Είναι η σημαντικότερη στιγμή για σεφ, εστιατόρια και γευσιγνώστες, οι Χρυσοί Σκούφοι 2022 απονεμήθηκαν με μεγάλο νικητή τον Εκτορα Μποτρίνι.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αναδείχτηκαν μέσα από την καθιερωμένη απονομή των Χρυσών Σκούφων, του Αθηνοράματος, με κορυφαία εστιατόρια από κάθε σημείο της Ελλάδας σε μία «zero food waste» τελετή απονομής, που έδωσε και το σύνθημα, ότι δεν πετάμε τίποτα και όλα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μία κουζίνα.

 

Χρυσοί Σκούφοι με σύνθημα Zero Food Waste
Οι Χρυσοί Σκούφοι, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή που συνδύασε την λάμψη με την ενσυναίσθηση αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της βραδιάς με ένα αξέχαστο δείπνο φτιαγμένο από «σκουπίδια».

Μεγάλος νικητής των Χρυσών Σκούφων το «Etrusco»
Με το «Etrusco» να αναδεικνύεται για δέκατη συνεχή χρονιά, ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, πιστοποιώντας πως η κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι είναι μια σταθερή αξία, κορυφώθηκε η ετήσια γιορτή της γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

30 εστιατόρια πήραν Χρυσό Σκούφο
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το μήνυμα των φετινών βραβεύσεων, θα λέγαμε ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας βράζει, ανταποκρινόμενη στη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Διάσημα brand εστιατορίων με κορυφαίους σεφ ανοίγουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ελληνικά εστιατόρια εμφανίζονται έτοιμα για διεθνή καριέρα, νέα εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα πλουτίζουν με τα ξεχωριστά τους εστιατόρια τη γαστρονομία μας, ενώ ο δυναμισμός αυτός αρχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και στα νησιά της άγονης γραμμής.Η αξιολόγηση από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος, όπως αποτυπώθηκε στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.

Δύο νέα βραβεία στους Χρυσούς Σκούφους
Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων, εξελισσόμενος διαρκώς, καθιέρωσε από φέτος δύο νέα βραβεία. Το One To Watch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο, το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία.

Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.Κορυφαίος στους Χρυσούς Σκούφους ο Εκτορας Μποτρίνι και το Εtrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

 

Χρυσοί Σκούφοι 2022
Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Botrini’s, Ξεν. «Angsana Corfu», Κέρκυρα, 16/20 και ένας σκούφος, New Entry
Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere», Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry
Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry
Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
The Ziller’s, Ξεν. «The Zillers», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Anama, Μεσσηνία, Πελοπόννησος, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry
Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Ελούντα, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Lauda, Ξεν.«Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφοs
Opson, Ξεν. «Andronis Arcadia Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry
Petra Restaurant, Ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Salonica Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Tomata, Ξεν. «Sani Marina- Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Top Notch 2022
Alali Restaurant, Ξεν.«Astarte Suites», Σαντορίνη
Ανδρέας, Σέρρες
Avant Garden, Σύρος, New Entry
Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος
Bill & Coo, Ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος
Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική
The Club House, Ξεν. «Porto Zante Villas & Spa», Ζάκυνθος, New Entry
Cuvee, Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa», Κως
Dome Real Cusine, Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki», Θεσσαλονίκη
Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ίος
Jackie O Beach, Μύκονος
Kamares by Spondi, Ξεν. «Eagle’sPalace», Χαλκιδική
Kensho Ornos, Ξεν. «Kensho Ornos», Μύκονος
Kensho Psarou, Ξεν. «Kensho Boutique Hotels & Villas», Μύκονος
Kooc Taverna Secrets, Ξεν. «Costa Navarino», Μεσσηνία, Πελοπόννησος
Μαραθιά, Τήνος
Marea Sea Spirit, Θεσσαλονίκη, New Entry
Μαρίνα, Χαλκιδική
Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, New Entry
M Flavours, Αθήνα, New Entry
Milos Estiatorio, Ξεν. «XenodocheioMilos», Αθήνα
Nikkei, Αθήνα
Old Mill, Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα Κρήτη
Παπαϊωάννου, Καβούρι
Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι
Παπαϊωάννου, Μικρολίμανο
Le Pavillon, Αθήνα, New Entry
Prosilio, Ζάκυνθος, New Entry
Sense, Ξεν. «AthensWas», Αθήνα
Sterna, Ξεν. «Kinsterna», Μονεμβάσια, Πελοπόννησος
Sushi Mou, Αθήνα
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
Travolta, Αθήνα
Vezene, Αθήνα
Zuma, Ξεν. «CavoTagoo», Μύκονος, New Entry
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Βραβείο One To Watch 2022

Delta Restaurant, Αθήνα
Βραβείο Chef Patissier της Χρονιάς

Γιώργος Πλατινός (The Zillers στην Αθήνα, Lyvabettus Restaurant στη Σαντορίνη)
Βραβείο Κοινού 2022

 

 

Βασίλαινας, Αθήνα
Η τελετή βράβευσης των Χρυσών Σκούφων, πώς κύλησε η βραδιά
Masters of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης. Η Ρένα Μόρφη, λάτρης της γαστρονομίας μέσα σε μία δημιουργία υψηλής ραπτικής του οίκου Maison Faliakos και ο Κρατερός εξίσου εντυπωσιακός με black tie του Οίκου Γιαννέτος παρουσίασαν την τελετή απονομής. Ένα τρίο μουσικών, ο Αλέξης Ιωάννου στη φωνή και την κιθάρα, ο Θάνος Κοσμίδης στα πλήκτρα και τα φωνητικά και ο Γιώργος Μπαρμπέρης στα ντραμς, παρουσίασαν δικά τους και διασκευασμένα κομμάτια με αναφορές στα musical του Broadway αλλά και ακούσματα αιγαιοπελαγίτικα σε funk ρυθμούς, ειδικά προσαρμοσμένα για να συνοδεύσουν την φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων.

Το κόνσεπτ του δείπνου της απονομής συντονίστηκε με τη νέα παγκόσμια τάση του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη. Το ποια μέρη της τροφής θεωρούμε προς βρώση και το τι πετάμε πριν καν το μεταποιήσουμε θεωρώντας το «σκουπίδι» επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια και είναι ντροπή όταν ο ένας στους εννέα ανθρώπους στη Γη πηγαίνει για ύπνο νηστικός. Ενώ ταυτόχρονα, η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγεί σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζει πολύ σε χρήμα.
Ήταν μια ενέργεια που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο στο χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα και η οποία ανέδειξε τους «Heroes που μας προτρέπουν για Zeros», προτείνοντας μια κοινωνικά ευαίσθητη γαστρονομία που εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερους κορυφαίους σεφ του πλανήτη.

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς των Χρυσών Σκούφων ήταν η εμφάνιση από οθόνης τριών εμβληματικών και πολυβραβευμένων σεφ, κορυφαίων στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, του Μάσιμο Μποτούρα σεφ του 3άστερου «Οστερία Φραντσεσκάνα» στη Μοντένα, δυο φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το 2016 και το 2018, τον καλύτερο σεφ του κόσμου για το 2019, Μάουρο Κολαγκρέκο από το περίφημο 3άστερο «Μιραζούρ» στην Κυανή Ακτή, και τον κορυφαίο Βάσκο επαναστάτη Αντόνι Λουί Αντουρίθ από το «Μουγκαρίτς» του Σαν Σεμπαστιάν που βρίσκεται επί χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Οι τρεις μεγάλοι σεφ χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και την πρωτοβουλία του αθηνοράματος για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, ανέλυσαν τη φιλοσοφία του «μην πετάξεις τίποτα» και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του Zero Food Waste ήταν το 2015 όταν οι αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα «σκουπίδια» που είχαν την υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του Νταν Μπάρμπερ και του Σαμ Κας.

Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο “Soil”) και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας και του King George) δημιούργησαν ένα μενού από “σκουπίδια”!
Το φαγητό των Χρυσών Σκούφων από λεμονόκουπες, φλούδες, ψαροκόκαλα
Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ, περιποιήθηκαν με αντίστοιχο τρόπο 200 περίπου καλεσμένους σε επίσημο δείπνο, ήταν αυτή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022. Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο «Soil») και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κινγκ Τζορτζ) δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια». Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα «άχρηστα υλικά» σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία. Στο τέλος του δείπνου αποθεώθηκαν από τους προσκεκλημένους, δικαιώνοντας στο έπακρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste και αποδεικνύοντας ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό, ιδίως όταν συμβαδίζει με γνώση, τόλμη και φαντασία.

iefimerida.g r

Start typing and press Enter to search