ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟ “ΘΑΜΑ ΜΕΖΕ” ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΜΕΖΕΔΩΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟ ΜΑΣ

Γράφει η Σοφία Τσίπα

Το ΘάΜα meze είναι ένα παρεΐστικο μεζεδοπωλείο στον Χολαργό , στον παράδρομο της Μεσογείων. Είναι το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή πριν από 12 χρόνια και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πιάτσα γευστικών απολαύσεων. Τους τελευταίους μήνες το εστιατόριο βρίσκεται υπό τη διεύθυνση και φροντίδα της επόμενης γενιάς της οικογένειας. Επικεφαλής  η γεμάτη έμπνευση και αγάπη για τη μαγειρική Μαρία Ηλιοπούλου. Ένα κορίτσι που μεγάλωσε μέσα στη μουσική και τις γεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε ηλικία 5 ετών είχε ανοίξει το πρώτο δικό της φύλλο! Κι όταν λέμε φύλλο, εννοούμε φύλλο σωστό, κάτι που εντυπωσίασε ακόμη και τη γιαγιά της. Μεγαλώνοντας, οι δύο μεγάλες αγάπες στη ζωή της ήταν η μαγειρική και η φυσική.  Πέρασε στο Τμήμα Φυσικής, δεν το τελείωσε όμως, γιατί η μαγειρική αποδείχθηκε πως ήταν τελικά το μεράκι της. Και αυτό φαίνεται σε κάθε της πιάτο. Κάθε παρασκευή  γίνεται από την Μαρία Ηλιοπούλου και τους συνεργάτες της. Το πάθος της για την καλή πρώτη ύλη είναι μοναδικό. Στο εστιατόριό της φτάνουν καθημερινά εκλεκτές πρώτες ύλες, διαλεγμένες με αφοσίωση από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Και η γευσιγνωσία μας ξεκίνησε κάπως έτσι: Ο σύντροφος της Μαρίας και ακλόνητο στήριγμά, της Μπάμπης Ψαράκης, μας καλωσόρισε με ζεστό οινόμελο, την ελληνική εκδοχή του φημισμένου παραδοσιακού γερμανικού Glühwein.  Αγιορείτικο κρασί, μπαχαρικά, πορτοκάλι, μέλι είναι το καλύτερο καλωσόρισμα για μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά.

 

 

Αμέσως μετά ήρθε και το ολόφρεσκο ζυμωτό ψωμάκι με προζύμι φυσικής ωρίμανσης, ψημένο σε ξυλόφουρνο και λάδι που προέρχεται από τα οικογενειακά κτήματα της Μαρίας στα Φιλιατρά. Ποικιλία κορωνέικη με οξύτητα 0,1, υπέροχο στο χρώμα και την ποιότητα, συνθέτει τον τέλειο συνδυασμό και επισφραγίζει την άποψη πως η καλή πρώτη ύλη είναι ο πιο νόστιμος μεζές.

 

 

Έπειτα ήρθε η σαλάτα. Πράσινη σαλάτα με ψητό μανούρι, μαύρη και ξανθιά σταφίδα, καραμελωμένα peanuts, σάλτσα από μέλι και βαλσάμικο.  Φρέσκια, τραγανή, μυρωδάτη. Έντονη στο ξινό αλλά και στο γλυκό της, με εσάνς πορτοκαλιού μιας και η σταφίδα μουλιάζεται στο χυμό του. Το κροκάν  φιστικιού εξαιρετική πινελιά. Όλα αυτά “δένουν” άψογα, με το μανούρι να ισορροπεί τις γευστικές εντάσεις δίνοντας την τέλεια αρμονία.

 

 

Ακολούθησαν οι κροκέτες. Παναρισμένες κροκέτες σε panco  με κοτόπουλο, τσορίθο, γραβιέρα και μαρμελάδα ντομάτας. Ένα πιάτο με έντονες επιρροές από Ασία και Ισπανία. Spicy αρκετά με ένα μυστικό μείγμα εξωτικών μπαχαρικών. Ο συνδυασμός με την μαρμελάδα ντομάτας απογείωνε τη σύνθεση. Μεζές εκλεκτός που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε.

 

 

Σειρά είχε το λουκάνικο. Λουκάνικο χειροποίητο με πράσο στη σχάρα που συνοδεύεται με μουστάρδα πράσου. Λουκάνικο καθόλου επεξεργασμένο, με καθαρό κρέας, τραγανό, ωραία ψημένο, υπέροχο.

 

 

Στη συνέχεια προσγειώθηκε στο τραπέζι μας το  χιώτικο κοτόπουλο, με πιπεριές Φλωρίνης, σάλτσα μαστίχας και εστραγκόν.  Πολλά αρώματα δεμένη σάλτσα, ελαφρώς πικάντικο με τη γλύκα της ψητής πιπεριάς να απογειώνουν τη γεύση.

 

 

Και σε αυτό το σημείο αντικρίζουμε τα Αυγά της μαμάς. Τριμμένες πατάτες με αυγά μάτια. Αυτό. Τόσο απλό. Τόσο εκστατικό! Το μυστικό είναι πριν ξεκινήσεις να τρως, να αφήσεις τον κρόκο του αυγού να σπάσει και να απλωθεί πάνω στην τριμμένη πατάτα. Πατατάκι τραγανό, κριτσανιστό, σε ταξιδεύει σε άλλη διάσταση. Αν δοκιμάσεις αυτό το πιάτο, που δεν γίνεται να μην το δοκιμάσεις γιατί θα το μετανιώσεις, μετά δεν θα θες να ξαναφτιάξεις ποτέ στο σπίτι σου πατάτες με αυγά. Θα έρχεσαι εδώ! Το εντυπωσιακό είναι πως η Μαρία Ηλιοπούλου ανάμεσα σε όλα τα άλλα έχει προμηθευτή, που ειδικεύεται στη παραγωγή της πατάτας, έτσι ώστε να έχει κάθε εποχή τη σωστή πατάτα, με τη σωστή αναλογία αμύλου για να φτιάξει το δημιούργημά της.

 

 

Έπειτα ήρθαν  οι μελιτζάνες. Μελιτζάνες με ντομάτα και κασέρι στο πήλινο. Πράσινες μελιτζάνες, ιδιαίτερες. Γηγενής ποικιλία, παλιός σπόρος, κυκλαδίτικος, που καλλιεργείται στον Μαραθώνα χωρίς σπόρια. Και εδώ το καλό προϊόν μιλάει από μόνο του.  Περιποιημένες, γλυκιές, τρυφερές, μαλακιές, ανάλαφρες, να λιώνουν στο στόμα. Τα τυριά και η ντομάτα τις πλαισιώνουν με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

Τα μανιτάρια που ακολούθησαν δικαίωσαν την επιλογή μας. Τηγανιά μανιταριών με ασπρομανίταρα, λεντινούλες-σιτάκε, λεμόνι, και φρέσκα βότανα. Παθιασμένο πιάτο. Έντονο. Γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Έντονη οξύτητα. Το σιτάκε και η γεύση φουντουκιού που αναδύεται είναι απολαυστική και άκρως εθιστική. Κλείνεις τα μάτια και το ζεις. Αφήνεσαι στα μονοπάτια του μαγικού ζωμού των μανιταριών να σε οδηγήσουν στους δικούς τους μοναδικούς γευστικούς κόσμους.

 

 

Και κάπου εδώ συναντήσαμε το Κεμπάπ προβατίνας με σάλτσα γιαουρτλού. Ένα κεμπάπ που θα ζήλευαν αρκετά εστιατόρια που ειδικεύονται στο είδος. Ελαφρώς spicy πιάτο. Προσεγμένο κρέας, σάλτσα ντομάτας πηχτή, γλυκιά, που κρατάει, συνδυασμένη με δροσερό γιαούρτι και τραγανή πίτα. Η πηχτή σάλτσα δεν έβγαλε καθόλου υγρά, με αποτέλεσμα όση ώρα ήταν στο τραπέζι μας το πιάτο να μη “νερουλιάσει” και μαλακώσει ούτε στο ελάχιστο.

 

 

Τα ζυμαρικά μας έκαναν να μπερδευτούμε. Ξεχάσαμε στη στιγμή πού βρισκόμαστε.  Σαν να μεταφερθήκαμε δια μαγείας σε ένα μακρινό ορεινό χωριό και νομίσαμε πώς κάποια γιαγιά αγρότισσα μαγείρεψε για εμάς. Κατσικάκι Νάξου, ξεψαχνισμένο με φρέσκα χειροποίητα στριφτάρια μαγειρεμένα στο ζωμό του και σάλτσα από ξινόγαλο Χανίων. Τα ζυμαρικά είναι φρέσκα χειροποίητα, βραβευμένα, από τη Μεσσηνία. Μοιάζουν με τα Κρητικά σκιουφιχτά, με έντονη οξύτητα, λεμονάτα, μυρίζουν χωριό και οι εραστές αυτής της κουζίνας θα τα εκτιμήσουν δεόντως.

 

 

Και λίγο πριν το τέλος ήρθε η Γουρουνοπούλα. Γουρουνοπούλα σιγοψημένη για 9 ώρες με τραγανή πέτσα. Συνδυάζεται με γλυκόξινο κόκκινο λάχανο. Η γουρουνοπούλα σωστά ψημένη. Πραγματικά τραγανή απ’ έξω και μαλακιά μέσα. Το γλυκόξινο κόκκινο λάχανο, ήρθε για να εκσυγχρονίσει με σεβασμό, ένα παραδοσιακό κλασικό πιάτο.

 

 

Μετά το τόοοσο νόστιμο γευστικό ταξίδι, ήρθε η ώρα για το γλυκό και δεν θα χάναμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε λίγο απ όλα.

Πορτοκαλόπιτα σιροπιασμένη με φυστίκι Αιγίνης, κλασική συνταγή του πατέρα της Μαρίας Ηλιοπούλου. Σοκολατόπιτα με βάση μπισκότο και ανοιχτή μπουγάτσα με σιμιγδαλόκρεμα αρωματισμένη με πορτοκάλι και γλυκάνισο.

 

 

Το γλυκό ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την γευστική μας εμπειρία στο Θάμα meze.

Ένα  μεζεδοπωλείο με γεύσεις γεμάτες ψυχή. Μια κουζίνα με χαρακτήρα, με αγάπη και πάθος για την καλή πρώτη ύλη που συγκεντρώνει ξεχωριστά προϊόντα από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς βάζουμε το μεζεδοπωλείο, εσείς βάλτε την καλή παρέα και προετοιμαστείτε για μια υπέροχη βραδιά!

Start typing and press Enter to search