Γιατι το Παρισι παραμενει η πολιτιστικη πρωτευουσα του κοσμου

Μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου. Την αποκάλεσαν πόλη του έρωτα. Ο πολυτελής συνδυασμός τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας, την έχει καταστήσει έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως και πολλοί πιστεύουν ότι είναι στην πραγματικότητα και η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου. Σίγουρα στο τελευταίο σκέλος έχει να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό.

Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Βαρκελώνη και το Λονδίνο έχουν πολλά να προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού για να μην αναφέρουμε άλλους πολιτιστικούς κόμβους παγκοσμίως, όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Παρίσι αξίζει να αναγνωριστεί ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου για τα πολυάριθμα μουσεία, τις γκαλερί τέχνης, τα μνημεία αλλά και τη γενναιόδωρη προσφορά του σε βιβλιοπωλεία και κινηματογράφους.

 

Κινηματογράφοι

Το Παρίσι είναι ο ηγέτης όσον αφορά τα σινεμά, με 312 εντυπωσιακούς κινηματογράφους σε ολόκληρη την πόλη. Αφήνει πίσω του το Λονδίνο με μόλις 163 αλλά και το Σενζέν της Κίνας, έναν ανερχόμενο πολιτιστικό κόμβο με 188 κινηματογράφους.

Σίγουρα, θα βρείτε κάτι που να ταιριάζει σε όλα τα γούστα, από μικρούς κινηματογράφους,  ανεξάρτητους κινηματογράφους έως και τεράστια multiplexe. 

 

Μουσεία

Το Παρίσι είναι η αφρόκρεμα της καλλιέργειας και των μουσείων.  Έχοντας συνολικά 297 στον αριθμό και δημιουργώντας και άλλα, την ώρα που η Μόσχα έχει 261 και το Λος Άτζελες στο 219.   Χώροι όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες μέσα από τις πόρτες τους κάθε χρόνο. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν κι άλλα και μάλιστα πολύ εξειδικευμένα, όπως το μουσείο μαγείας, κυνηγιού, ακόμη και βαμπίρ. Μουσεία που μπορούν να ταιριάξουν με όλα τα γούστα και τα ενδιαφέροντα.  

 

Γκαλερί τέχνης

Το Παρίσι μπορεί να μην έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γκαλερί τέχνης, αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται πολύ πίσω. Ηττημένο μόνο από τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.475 γκαλερί. Το ίδιο το Παρίσι φιλοξενεί 1.142. Η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες είναι ο περίφημος Λούβρος, στον οποίο μπορείτε να χαθείτε για ώρες, ακόμα κι αν δεν τα δείτε όλα.

Το Musée D’Orsay είναι εξίσου εμβληματικό. Και τα δύο προσελκύουν τεράστιους αριθμούς επισκέψεων ετησίως αλλά υπάρχει και μια πληθώρα από μικρές και περίεργες γκαλερί.

Στη Μονμάρτρη, θα βρείτε κι άλλες γκαλερί και γενικότερα οι εκθεσιακοί χώροι στο Παρίσι αυξάνονται συνεχώς.  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Παρίσι είναι ο παράδεισος για έναν λάτρη της τέχνης και του πολιτισμού. 

 

Βιβλιοπωλεία

Με 1.251 βιβλιοπωλεία, η πόλη του Παρισιού είναι αναμφισβήτητα «καλοδιαβασμένη», παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ελαφρώς πίσω από το Chengdgu, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

Στο Παρίσι θα βρείτε πολλούς ανεξάρτητους πωλητές βιβλίων να ανοίγουν τα μαγαζάκια τους  έξω στον δρόμο, αλλά και πολλές μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων σε όλη την πόλη. Αυτές οι μεγάλες αλυσίδες τείνουν να θέσουν σε κίνδυνο τα μαγαζάκια, αλλά η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις των μικρών πωλητών βιβλίων δεν θα εκλείψουν.

Start typing and press Enter to search