ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ: Η ΙΣΧΥΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΟ THE MINDSET
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΠΑ
Αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στο χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μια από τις πιο ηχηρές παρουσίες της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Iσχυρή γυναίκα με όραμα και ευαισθησίες.
Η Ιουλία Τσέτη είναι η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, στον οποίο ανήκει η Uni-pharma που παράγει ορισμένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα της ελληνικής αγοράς και η InterMed που παράγει καινοτόμα δερμοκαλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Η Ιουλια Τσέτη είναι γυναίκα πρότυπο του σύγχρονου επιχειρείν. Πάντα δυναμική και μπροστάρισσα καταφέρνει να… σαρώνει άμα τη εμφανίσει της, τόσο ως επιχειρηματίας όσο και ως προσωπικότητα. Γνήσια ηπειρώτισσα, γεμάτη πείσμα, γενναιοδωρία, εφευρετικότητα. Προσωπικότητα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα πηγή έμπνευσης. Την συνάντησα στα γραφεία της InterMedκαι παρά το πιεσμένο πρόγραμμά της μου έδωσε την ευκαιρία για μια δια ζώσης συζήτηση για να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά αυτή η πληθωρική προσωπικότητα με το έντονο ταπεραμέντο και τη γνησιότητα του χαρακτήρα της σε κάνει να αισθάνεσαι ότι τη γνωρίζεις χρόνια. Χαμογελαστή και προσηνής ξεδιπλώνει τις σκέψεις της στο The Mindset. grκαι μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε το τιμόνι του ΟΦΕΤ, πως ο όμιλός της κατάφερε να διεισδύσει σε νέες αγορές, για την εκλογή της στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και την προεδρία της GlobalCompact Network, καθώς και για το πως κατάφερε να επιβληθεί μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Η Ιουλία Τσέτη σχολιάζει την πρωτοβουλία της να φέρει στην Ελλάδα την δραστική ουσία χλωροκίνη κατά του covid 19 και να διαθέσει 24 εκατ. δόσεις δωρεάν στο ελληνικό κράτος. Μιλά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το brain drain και πως αυτό μπορεί να αναστραφεί. Αποκαλύπτει τις αγαπημένες της συνήθειες, μιλάει για τον πατέρα της Κλέωνα Τσέτη ιδρυτή του ΟΦΕΤ, τα εφηβικά της χρόνια αλλά και το όραμά της για την επόμενη ημέρα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.
“Οι προκλήσεις με δυναμώνουν.”
-Κληθήκατε να αναλάβετε τα ηνία του Ομίλου Φαρμακευτικών Εταιρειών Τσέτη 11 χρόνια πριν, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας σας Κλέων Τσέτης. Αναλάβατε τη διοίκηση σε μια δύσκολη περίοδο μιας και μιλάμε για την απαρχή της οικονομικής κρίσης. Σας τρόμαξε όλο αυτό; Ποιες ήταν οι πιο μεγάλες προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε;
Οι εποχές που διανύουμε και εκείνη, αλλά και η σημερινή ήταν σίγουρα δύσκολες και απαιτητικές. Όμως δεν τρόμαξα και δεν έχω φοβηθεί ποτέ στην ζωή μου μέχρι τώρα…γιατί οι προκλήσεις με δυναμώνουν και σίγουρα οι πιο μεγάλες δεν έχουν έρθει ακόμη.
Άδραξα την ευκαιρία, για να βάλω και εγώ πλάτη για την επόμενη ημέρα της οικογενειακής επιχείρησης, σήκωσα μανίκια και ξεκίνησα με τους συνεργάτες μου, τον σχεδιασμό της Uni-pharma 2, ενός σύγχρονου πράσινου βιοκλιματικού εργοστασίου, ό,τι πιο high-tech έχει να επιδείξει το industrial design, κόσμημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη και παράλληλα σημείο αναφοράς για την ελληνική παραγωγή στη χώρα μας.
Και συνέχισα με την συνολική ανακαίνιση του πρώτου ιστορικού εργοστασίου της Uni-pharma, της νέας πρότυπης μονάδας εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών Uni-Herbo, καθώς και ενός κέντρου Logistics, που ολοκληρώνεται.
Όταν έχεις μεγαλώσει σε μία οικογένεια με πολύ ισχυρά πρότυπα- όπως ο πατέρας και η μητέρα μου- τότε σίγουρα η αναμέτρηση κρύβει προκλήσεις και όπως παραπάνω, οι μεγαλύτερες δεν έχουν έρθει ακόμη. Το στοίχημα ήταν μεγάλο επομένως. Όμως τα στοιχήματα λένε, ότι πρέπει να τα κερδίζουμε. Εγώ λέω, ότι μόνο τις αναμετρήσεις θέλω να κερδίζω και μόνο με τον εαυτό μου. Και επί της ουσίας εννοώ τι μπορώ να κάνω εγώ καλύτερα.
-Πως καταφέρατε να θωρακίσετε την φαρμακοβιομηχανία και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα τη δύσκολη αυτή περίοδο;
Πραγματοποιήσαμε μία σειρά από στοχευμένες επενδύσεις, οι οποίες δημιούργησαν αποδοτικότητα και υπεραξία, και φυσικά ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο τις αγορές του εξωτερικού εξάγοντας με τα δικά μας brand name, by Uni-pharma & InterMed. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι δεν έχουμε κάνει ποτέ εκπτώσεις στην ποιότητα. Τα προϊόντα μας χαρακτηρίζονται από καινοτομία, πρωτοπορία, μεγάλη προστιθέμενη αξία και αποτελεσματικότητα, γεγονός που το αντιλαμβάνονται αμέσως, όχι μόνο οι καταναλωτές και οι ασθενείς, αλλά φυσικά και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, από τους προμηθευτές μας μέχρι τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακοποιούς, την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, που μας τιμά αδιαλείπτως τα τελευταία 60 χρόνια. Το Ηθικό Επιχειρείν αποτελεί για εμένα προσωπικά και τον Όμιλό μας την αδιαπραγμάτευτη «σημαία» μας.
“Η επόμενη ημέρα για τον Όμιλο είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την έρευνα, την καινοτομία, την έμφαση στη βιομηχανική παραγωγή.”
-Επί των ημερών σας καταφέρατε να γιγαντώσετε τον όμιλο και να διεισδύσετε σε νέες αγορές αυξάνοντας κατά πολύ και τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μάλιστα το πρώτο βιοκλιματικό εργοστάσιο πρότυπο για την Ευρώπη. Τι βλέπετε για το μέλλον του ομίλου;
Πράγματι, μεσούσης της σοβαρής οικονομικής κρίσης, δημιουργήσαμε το βιοκλιματικό εργοστάσιο της Uni-pharma. Αυξήσαμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφειά μας, καθώς και τις συνεργασίες μας με Ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Προσλάβαμε εξειδικευμένο προσωπικό. Η επόμενη ημέρα για τον Όμιλο είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την έρευνα, την καινοτομία, την έμφαση στη βιομηχανική παραγωγή.
Το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας παγκοσμίως, αλλά και του δικού μας του Ομίλου, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας– εκατομμύρια εκ των οποίων χάθηκαν την τελευταία χρονιά- και η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βασικό άξονα τη βιομηχανική παραγωγή, την έρευνα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Tommorow belongs to those who can hear it coming», όπως τραγουδούσε David Bowie.
-Η επιτυχημένη πορεία του ΟΦΕΤ, η εκλογή σας στο ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων βιομηχάνων όπου λάβατε ψήφο εμπιστοσύνης από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και η προεδρία σας στο Global Compact Network Hellas μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για επιχειρήσεις και φορείς συνεργασίας, δικτύωσης και δέσμευσης σε τομείς ανθρώπινων δικαιωμάτων, εργασίας, περιβάλλοντος και καταπολέμησης της διαφθοράς αποτελούν δικαίωση για εσάς; Για το όραμα και την σκληρή δουλειά σας;
Αποτελούν σίγουρα δικαίωση, ωστόσο έχω μάθει από πολύ νεαρή ηλικία, να παλεύω στην ζωή μου. Και αυτή είναι η χαρά της δημιουργίας και η πρόκληση, πάντα να ξεπερνάς τον εαυτό σου, τις αγωνίες και τον όποιο φόβο σου. Η ανάμειξή μου επίσης στα παραπάνω θεσμικά όργανα, δείχνει ξεκάθαρα την στόχευση του Ομίλου μας στους τομείς όπως Ισότητα, Ίσες ευκαιρίες, συμπερίληψη, αποδοχή της διαφορετικότητας, ανθρώπινα δικαιώματα, βιώσιμη ανάπτυξη, αειφορία, κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματός μας. Και στα πεδία αυτά, θα εργαστώ πολύ σκληρά το επόμενο διάστημα.
“Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στις Γυναίκες – Ερευνήτριες σε όλο τον κόσμο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, καθώς σε αυτές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της μοριακής τεχνολογίας των mRna.”
-Το γεγονός ότι είστε μια πολύ δυναμική γυναίκα που έπρεπε να επιβληθείτε μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο σας δημιούργησε προβλήματα; Βιώσατε προκαταλήψεις επειδή είστε γυναίκα;
Όχι θα σας έλεγα ότι δεν βίωσα, διότι και εγώ λειτουργώ απέναντι στους συνεργάτες και όλους τους stakeholders, απόλυτα ισότιμα χωρίς να με απασχολεί το φύλο. Κυρία Τσίπα, ζούμε σε μία no gender εποχή, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες των ανθρώπων. Ο κόσμος προχωρά και εξελίσσεται. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν προκειμένου να φθάσουμε στην πλήρη ισότητα, όπως οι εργασιακές αμοιβές. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω, ότι τον τελευταίο καιρό, έχουμε μία γυναικοκτονία κάθε δύο μήνες, γεγονός που κατά τη γνώμη μου φέρνει την γυναικεία ισότητα βήματα και χρόνια πίσω…
-Η σύνθεση του ΔΣ της Global Compact Network Hellas που αριθμεί 5 γυναίκες πιστεύετε πως δείχνει κάτι για τη δυναμική της γυναίκας σήμερα, η θέση της οποίας γίνεται όλο και πιο ισχυρή αλλά έχει πολλά βήματα ακόμη να διανύσει;
Αναμφισβήτητα, ο δρόμος όλα αυτά τα χρόνια για την γυναίκα, ήταν μακρύς και η πρόοδος αδιαμφισβήτητη. Όμως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μπορεί σήμερα να μιλάμε για έναν ενεργό κόσμο ισότητας, ωστόσο υπάρχουν πεδία, τα οποία απαιτούν νομική κάλυψη, όπως, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας, η εξάλειψη των ανισοτήτων, η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και κάθε βίαιης συμπεριφοράς #MeToo.
Και θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη, το οποίο έχει την δική του ξεχωριστή σημειολογία: μην ξεχνάμε ότι η πανδημία, έδωσε την ευκαιρία στις Γυναίκες – Ερευνήτριες σε όλο τον κόσμο, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, καθώς σε αυτές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, η εξέλιξη της μοριακής τεχνολογίας των mRna εμβολίων κατά του SARS CoV2, που καταξιώνουν τη Big Pharma και θέτουν τα θεμέλια για μία πραγματική Επανάσταση, μεγαλύτερη από τη βιομηχανική που διανύουμε. Αυτή η Επανάσταση της Βιοτεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν ενεργά ερευνήτριες σε όλο τον πλανήτη, πρόκειται άμεσα να δημιουργήσει καινοτόμα φάρμακα, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών και χρονίων νόσων. Πιστεύω επομένως, ότι διαμορφώνουμε την Homus Feminae Post Pandemic εποχή!
“Ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας είναι να στέκεται παρούσα στις κρίσιμες στιγμές για τη δημόσια υγεία.”
-Βρεθήκατε στην επικαιρότητα χάρη στην πρωτοβουλία που είχατε να ξεκινήσετε την παραγωγή του φαρμάκου Unikinon που περιέχει τη δραστική ουσία χλωροκίνη η οποία δρα κατά του COVID και μάλιστα να διαθέσετε 24 εκατ. δόσεις στο ελληνικό κράτος. Στηρίξατε τη δημόσια υγεία δίνοντας πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή στον Έλληνα ασθενή σε μια δύσκολη στιγμή πρωταγωνιστώντας στη μάχη για τον COVID 19 κάνοντας και μια γενναιόδωρη προσφορά και σε αντισηπτικά.
Μια απόφαση που εμπεριείχε γενναιότητα. Είχε και ρίσκο;
Κανένα ρίσκο, λειτούργησα με αίσθημα απόλυτης ευθύνης, όπως μου υπαγορεύει, ο Όρκος του Ιπποκράτη, απέναντι στους Έλληνες και Κύπριους αδελφούς μας, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη δημόσια υγεία. Και αυτός είναι ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας, να είναι παρούσα στις κρίσιμες στιγμές για τη δημόσια υγεία. Σε τόσο οριακές και κρίσιμες στιγμές, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη, αλλά δυναμισμός, αυτενέργεια και πράξεις!
-Πότε προβλέπετε πως θα τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας και θα επιστρέψουμε σε προ COVID εποχές;
Κατά τη γνώμη μου, εκτιμώ ότι θα αναφερόμαστε σε Προ και Μετά COVID εποχή.
Χρειάζεται υπομονή και ενσυναίσθηση όλων, όσον αφορά τη στάση μας στο θέμα του εμβολιασμού. Απαιτείται να έχουμε ανοιχτά τα ώτα στους ειδικούς και κλειστά στα fakenews.
Εύχομαι να ξαναέρθουν οι μέρες που θα ανταμώνουμε με φίλους, όμως μέχρι τότε, ας είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και ας αντιληφθούμε ότι ο εμβολιασμός στην φάση αυτή, αποτελεί τον Οδηγό της κοινωνικής συνείδησης όλων μας!
-Θεωρείτε πως η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται αποτελεσματικά το θέμα της πανδημίας;
Εκτιμώ ότι η ελληνική κυβέρνηση, είναι σε πλήρη σύμπλευση με τους Ευρωπαϊκούς Εταίρους και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και χειρίζεται άριστα το θέμα της πανδημίας, παρόλο που δέχεται κατά τη γνώμη μου ισχυρές πιέσεις από επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι είναι ελαστικοί στην ηθική υποχρέωση του εμβολιασμού.
-Πως αντιμετωπίζετε μια ενδεχόμενη αποτυχία; Ή είναι μια λέξη που δεν την αποδέχεστε;
Φυσικά και αποδέχομαι τις αποτυχίες μου και να είστε βέβαιη, ότι είχα και θα έχω αρκετές, αλλά ο χαρακτήρας μου δεν μου επιτρέπει να μεμψιμοιρώ γι’ αυτές, είμαι άνθρωπος αισιόδοξος, γρήγορων αποφάσεων με Ηπειρώτικη επιμονή και ξαναπροσπαθώ από την αρχή.
“Είναι ηθική μας υποχρέωση να επενδύουμε στον τόπο μας.”
-Πόσο φιλικό είναι το φορολογικό σύστημα στο επιχειρείν στη χώρα μας; Εσείς «φλερτάρατε» ποτέ με την ιδέα να αλλάξετε έδρα;
Έχω τονίσει πολλές φορές, ότι είναι Ηθική μας υποχρέωση, να επενδύουμε στον τόπο μας και αυτό δεν αλλάζει. Δεν υπήρξε ποτέ, καμία σκέψη για να αλλάξουμε φορολογικά την έδρα μας. Ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές.
Θα έλεγα ότι το φορολογικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί σαφώς τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν μειωθεί οι συντελεστές και η φορολογία εισοδήματος εταιρικών κερδών, οι εργοδοτικές εισφορές καθώς και ο φόρος μερισμάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις. Εάν δε, μπορέσει η κυβέρνηση να μειώσει και τους άδικους και επονείδιστους φόρους στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, όπως clawback & rebate, τότε έχουμε ελπίδες να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για πραγματικά μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
-Μια από τις προτεραιότητές σας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ή όσο δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Τι ακριβώς θα θέλατε να πετύχετε;
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει “What gets measured gets done.” Εγώ θα πρόσθετα και την έννοια του χρόνου αλλά και την σωστή μετάφραση πίσω από τα νούμερα. Δεν έχει σημασία να μετρήσεις-συγκρίνεις μια διαδικασία ή ένα δείκτη ή ένα οικονομικό μέγεθος. Θα πρέπει αυτό να γίνει στο σωστό timing.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει πλέον την δυνατότητα στην ομάδα της οικονομικής διεύθυνσης, να έχει άμεση πρόσβαση σε μεγάλους όγκους δεδομένων, να παράγει on demand custom report και να δαπανά τον μεγαλύτερο χρόνο στην ανάλυση αυτών και όχι στην παραγωγή των report. Η οικονομική διεύθυνση είναι αποδέκτης πληροφοριών από όλα τα τμήματα της επιχείρησης, συνεπώς έχει πολλή μεγάλη σημασία ο τρόπος αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών. Κοινώς είναι σημαντικό να μην χαθούμε στην μετάφραση….
Η Uni-pharma επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεκινώντας από την παραγωγή όπου επένδυσε στα πλέον προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων και ενέργειας (BMS & EMS) αλλά και σε πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας με ρομποτικά συστήματα τα οποία σύντομα θα ‘μιλάνε’ με ένα κεντρικοποιημένο σύστημα διαχείρισης αλλά και με το ERP συλλέγοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα που θα επιτρέπουν τον βέλτιστο τρόπο λειτουργείας των δύο εργοστασίων της Uni-pharma.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι η COVID εποχή, μας οδήγησε στο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αποτέλεσμα η χώρα να αποκτήσει- αναγκαστικά εν μία νυκτί- μία πραγματική ψηφιακή μεταρρύθμιση!
-Όσον αφορά στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον οποίο επενδύετε συστηματικά ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα σας… Τι έχουμε να περιμένουμε;
Ο Όμιλός μας, εκπονεί το διάστημα αυτό 32 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων 10 είναι συγχρηματοδοτούμενα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τα υπόλοιπα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον Όμιλο. Επιπλέον, τα 13 από τα 32 ερευνητικά έργα αφορούν άμεσα, ή έμμεσα, την αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν σταματούμε ποτέ, συνεχίζουμε διαρκώς, αναζητώντας νέα πεδία συνεργασίας, νέες ιδέες και ευκαιρίες. Η μεγάλη μου αγάπη για το φάρμακο και την έρευνα, αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Για εμένα προσωπικά και την ομάδα μου, η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας είναι το ζητούμενο και αυτό επιδιώκουμε.
“Η μετανάστευση των πιο λαμπρών επιστημόνων αποτελεί για την Ελλάδα, μία δραματική πραγματικότητα.”
-Ήσασταν από τους πρώτους Έλληνες που μίλησαν για brain drain που συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πώς μπορεί αυτό να αναστραφεί;
Αυτό είναι αλήθεια. Η μετανάστευση των πιο λαμπρών επιστημόνων, αποτελεί για την Ελλάδα, μία δραματική πραγματικότητα. Και αυτό μπορεί να αλλάξει, μόνο με την σύνδεση της βιομηχανίας με τα Ερευνητικά Κέντρα και τα πανεπιστήμια. Ήρθε η ώρα η χώρα μας, να μετατραπεί σε ένα Hub Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας, στο οποίο κομβικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές του εξωτερικού.
Από τη θέση μου δε, ως μέλος του ΣΕΒ, αλλά και ο ίδιος ο Σύνδεσμος, έχει τονίσει επανειλημμένως, ότι η έμφαση πλέον πρέπει να δοθεί στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της άμβλυνσης των ανισοτήτων.
Ο ΣΕΒ ήδη από πέρυσι συμμετέχει σε δράσεις που προωθούν τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος EMBRACIVE.
Η υιοθέτηση και η αποδοχή των Αρχών της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και της ισότητας από τα μέλη του ΣΕΒ, στην ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή μας που σημαδεύεται από φόβο για την επιβίωση, βία, ανεργία και ανέχεια, θεωρούμε ότι θα εκτονώσει σε ένα μεγάλο βαθμό την εκρηκτική αυτή κατάσταση, θεραπεύοντας τις πληγές της υγειονομικής κρίσης και διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν ένα ήρεμο και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας ταυτόχρονα έναν αέρα ανανέωσης, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας.
Στην ίδια λογική κινούμαστε και στο Global Compact Net Work Hellas, στο Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος για τα επόμενα τρία χρόνια.
“Ένα βιβλίο και ένα ποτήρι λευκό κρασί αποτελούν για μένα την καλύτερη αποσυμπίεση.”
-Θα ήθελα πολύ να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από την εικόνα της επιτυχημένης και δυναμικής επιχειρηματία. Πως είναι ως άνθρωπος η Ιουλία Τσέτη; Ποιες είναι οι αγαπημένες σας συνήθειες; Πως αποσυμπιέζεστε και τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;
Βλέπω το μπλε της θάλασσας και με ξεκουράζει… Επίσης, ένα βιβλίο και ένα ποτήρι λευκό κρασί αποτελούν για μένα την καλύτερη αποσυμπίεση.
Θα σας έλεγα ωστόσο, ότι η δουλειά για εμένα, αποτελεί έμπνευση και μία διαρκής εκπαίδευση!
-Θα ήθελα να μου μιλήστε λίγο για τον Κλέωνα Τσέτη. Ως επιχειρηματία αλλά και ως άνθρωπο. Ήταν αυστηρός πατέρας για εσάς;
Ο πατέρας μου ήταν προσιτός και αυστηρός.
Ο Κλέων Τσέτης, ήταν ένας ανήσυχος δημιουργικός, οξυδερκής, φιλότεχνος, ευφυής άνθρωπος, με σπάνια ανθρωπιά και γενναιοδωρία. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε τον τόπο του την Ήπειρο- γι’ αυτό και ήταν Μεγάλος Ευεργέτης στον τόπο καταγωγής του στην Άρτα. – αλλά και την επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και πάθος.
Ο Κλέων Τσέτης, σφράγισε μία εποχή με το αεικίνητο ανήσυχο, δημιουργικό πνεύμα του, με τη φρεσκάδα του μυαλού του, με το υψηλό φρόνημα αλληλεγγύης που τον χαρακτήριζε και με το οποίο, έβαλε- χωρίς να το γνωρίζει τότε- πολλά χρόνια πριν, το λιθαράκι για το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ που φέρει άξια το όνομά του, και το οποίο δημιουργήσαμε πριν μερικά χρόνια. Στόχος μας είναι μέσα από το Ίδρυμα, να στηρίξουμε τη νέα γενιά επιστημόνων αλλά και την έρευνα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.
-Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια και σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε;
Με δύο γονείς αλλά και παππούδες φαρμακοποιούς και μάλιστα με έντονα ερευνητικά ενδιαφέροντα, θα έλεγα ότι ο κύβος είχε ριφθεί, προτού καν ενηλικιωθώ. Μεγάλωσα στο φαρμακείο της μητέρας μου Σόνιας στην Άρτα, που ήταν από τα μεγαλύτερα της Ηπείρου, μελετώντας τα μαθήματά μου στο πατάρι του, και παράλληλα παρατηρώντας τον πάγκο του φαρμακείου, θαυμάζοντας τη δουλειά του φαρμακοποιού, για τον επιστημονικό του ρόλο και για την αλληλέγγυα διάστασή του προς την κοινωνία. Μεγάλωσα με τις μυρωδιές του οινοπνεύματος, των φαρμακευτικών δρογών, της βανίλιας και της αμμωνίας που τότε εμπορευόταν τα φαρμακεία για τα πασχαλινά κουλουράκια των νοικοκυριών… (γέλια).
-Φαντάζομαι ότι μεγαλώνοντας μέσα στα φάρμακα η πορεία σας ήταν προδιαγεγραμμένη. Ωστόσο ως έφηβη ονειρευτήκατε να ακολουθήσετε κάποιο άλλο επάγγελμα;
Πράγματι, ζυμώθηκα σε ένα περιβάλλον που είχε στο επίκεντρό του την έρευνα, τη γνώση και το ενδιαφέρον πεδίο του φαρμάκου.
Στην ενηλικίωσή μου, ενθουσιάστηκα, βλέποντας τον πατέρα μου Κλέωνα να χτίζει το πρώτο εργοστάσιο της Uni-pharma στην Εθνική οδό στην Κάτω Κηφισιά. Βλέποντας έτσι να ανθίζουν τα «βιομηχανικά φουγάρα», απέκτησα την ισχυρή πεποίθηση, ότι κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τις ανάγκες της ανθρωπότητας γεννιέται στις μονάδες παραγωγής. Νομίζω ότι η πορεία μου ήταν προδιαγεγραμμένη!
“Ο πατέρας μου με συμβούλευσε ποτέ να μην κοιτάω τι κάνουν οι άλλοι.”
-Ποια συμβουλή του πατέρα σας Κλέωνα Τσέτη που εφαρμόσατε δεν θα ξεχάσετε ποτέ και ποια συμβουλή του δεν εφαρμόσατε ποτέ και σας βγήκε σε καλό;
Ο πατέρας μου με συμβούλευσε ποτέ να μην κοιτάω τι κάνουν οι άλλοι, αλλά τι κάνω εγώ και να στέκομαι στα δικά μου πόδια και όχι σε γυάλινα πόδια!
Η συμβουλή που δεν εφάρμοσα ποτέ : Na αρκεστώ με αυτά που έχω και να καθίσω στα αυγά μου (γέλια).
–Μέσα από την UniHerbo προχωρήσατε ουσιαστικά σε μια καθετοποίηση της εταιρείας παράγοντας εσείς τις πρώτες ύλες για τα προϊόντα σας. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη της βιομηχανική παραγωγή και αυτό να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια; Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;
Ο πλανήτης και όλη μας η ύπαρξη, εξαρτάται από τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία.
Η βιοποικιλότητα έχει ζωτική σημασία για την οικονομία. Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ (περίπου 40 τρισ. ευρώ) εξαρτάται από τη φύση και τις υπηρεσίες που παρέχει, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Στόχος μας είναι στην UniHerbo, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα με καθετοποίηση παραγωγής πρώτων υλών, που θα προκύπτουν από εκχυλίσεις φαρμακευτικών φυτών, δένδρων και βιοκαλλιέργειες. Σκευάσματα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα λειτουργούν προληπτικά και ευεργετικά για την υγεία μας.
Οι καλλιέργειες των φαρμακευτικών φυτών και όχι μόνο, είναι απαραίτητες, για την πρωτογενή παραγωγή πρώτων υλών, χρήσιμων για την μεταποίηση στις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και τροφίμων.
Τα βιοδραστικά και βιοενεργά συστατικά των φυτών, μπορούν να προσδώσουν λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, προσφέροντάς μας, μία καλύτερη ποιότητα ζωής, να θωρακίσουν την υγεία μας και να βελτιώσουν συνολικά τη διατροφή. Εξάλλου, μία σωστή διατροφή, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την πρόληψη σοβαρών και χρόνιων παθήσεων και να συμβάλλει στην ευζωία.
Ένα τέτοιο ισχυρό παράδειγμα, αποτελεί η Κρητική διατροφή, η οποία είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Στην λογική αυτή, η InterMed, δημιούργησε τις κάψουλες OLIVOMED με δραστικό συστατικό από τα πολύτιμα φύλα της ελιάς που αποτελεί κέντρο αναφοράς της ελληνικής βιοποικιλότητας. Ένα σκεύασμα πλούσιο σε πολυφαινόλες, με ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
Η Ελλάδα με τη μοναδική βιοποικιλότητά της (6000 είδη φυτών εκ των οποίων 1200 περίπου ενδημικά) έχει μεγάλες πιθανότητες, να αποκτήσει ένα νέο εξελιγμένο παραγωγικό μοντέλο, ένα καινοτόμο διατροφικό μοντέλο και να τονώσει παράλληλα την αγορά εργασίας, που πλήττεται δραματικά από τις συνέπειες του κορωνοϊού. –