Κερκυραϊκο Πασχα στο Corfu Palace!

Το Corfu Palace, μια all time classic επιλογή για τους εραστές της Κέρκυρας και όχι μόνο, αποτελεί πλέον έναν θρύλο για το νησί και θα σας γοητεύσει με την φιλοξενία του. Είναι ο απόλυτος οικοδεσπότης της Κέρκυρας, όπου με χαρά θα σας υποδεχτεί για να μοιραστεί τα έθιμα αλλά και την μοναδική βιωματική εμπειρία του Κερκυραϊκού Πάσχα!

Στο παραδοσιακό και κομψό περιβάλλον του, ο κάθε φιλοξενούμενος αποκτά την αξέχαστη εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας έχοντας στην διάθεσή του εξατομικευμένες υπηρεσίες. Κτισμένο πάνω στον όρμο της Γαρίτσας, διαθέτει πανοραμική θέα του όρμου, καθώς και θέα στο Φρούριο. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το θρυλικό Λιστόν και λειτουργεί όλο τον χρόνο. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο! Η κουζίνα του Corfu Palace είναι μοναδική και ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Για την καλύτερη οργάνωση του τριημέρου σας, παρακάτω θα δείτε τις κυριότερες εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από τον Δήμο για τον εορτασμό του Πάσχα.

Εκδηλώσεις που δεν θα πρέπει να χάσετε!

Μεγάλη Παρασκευή

Η πιο πένθιμη ημέρα του έτους, κατά την οποία δεσπόζει η Ακολουθία και η περιφορά του «Επιταφίου», συνοδεύεται από τους κατανυκτικούς ύμνους των φιλαρμονικών και των χορωδιών. Κάθε Επιτάφιος, ακολουθείται από μια φιλαρμονική και μια χορωδία, ενώ οι πιστοί που ακολουθούν κρατούν φλάμπουρα, λάβαρα, βενετσιάνικα φανάρια και μεγάλα κεριά, γνωστές ως «τόρτσες». Το ιστορικό κέντρο της πόλης ζει τις συναισθηματικά φορτισμένες αυτές στιγμές από νωρίς το μεσημέρι. Όλοι οι «Επιτάφιοι» της Πόλης με συγκεκριμένη σειρά και τάξη περιφέρονται υπό τους μελωδικούς ήχους των φιλαρμονικών και των χορωδιακών συνόλων. Οι περιφορές των επιταφίων ολοκληρώνονται στις 22:00 με τον επιτάφιο της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι Χορωδίες των ιερών ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, αλλά και η Δημοτική Χορωδία ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ το ρεπερτόριο των φιλαρμονικών περιλαμβάνει κλασσικά έργα και συγκεκριμένα το Adagioτου του Albinoni («Παλαιά» Φιλαρμονική), το Marcia Funebre του Verdi («Μπλε» Φιλαρμονική), το Elegia Funebre Sventura του Mariani και το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin («Κόκκινη» Φιλαρμονική).

Μέγα Σάββατο

Στις 09:00 το πρωί πραγματοποιείται η Περιφορά του «Επιταφίου» και η Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Είναι η αρχαιότερη Λιτανεία του Αγίου, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πείνα το έτος 1553. Αξιοσημείωτο, ότι ο Άγιος λιτανεύεται στη θέση του Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του «Επιταφίου», ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας που συνεχίζει να επιβιώνει σε πολλά από τα ορθόδοξα λατρευτικά έθιμα της Κέρκυρας.

Στην περιφορά συμμετέχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της Πόλεως, οι οποίες ερμηνεύουν τα μουσικά έργα: Άμλετ, του Ιταλού συνθέτη Facio («Παλαιά» Φιλαρμονική ), Calde Lacrimae (καυτά δάκρυα) του Ιταλού συνθέτη Michelli («Μπλέ» Φιλαρμονική ) και η Ηρωική του Beethoven («Κόκκινη» Φιλαρμονική). Η λιτανεία αυτή αποτελεί την απόλυτη στιγμή του Πάσχα όπου, ο καθένας παρακολουθώντας και ακούγοντας τα έργα αυτά γεμίζει από ποικίλα συναισθήματα θλίψης, χαράς αλλά και γαλήνης!

Αργότερα, στις 11:00 το πρωί, πραγματοποιείται η «Πρώτη Ανάσταση» με τη ρίψη των Μπότηδων. Μια ερμηνεία για το έθιμο αυτό, έχει πολύ παλιές ρίζες, τότε που ακόμα πίστευαν, πως ένας δυνατός κρότος μπορεί να ξορκίσει το κακό και αυτό συμβόλιζε την νίκη της ζωής επί του θανάτου. Στο Corfu Palace κάθε επισκέπτης θα βρει έναν «Μπότη» στο δωμάτιό του, προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά στο έθιμό! Οι Κερκυραίοι σε αυτή την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαράγοντας τον Αναστάσιμο λόγο του προφήτη «ίνα συντρίψω αυτούς, ως σκεύη κεραμέως».

Ανάσταση

Η νύχτα της Ανάστασης είναι ακόμα πιο μεγαλοπρεπής. Στις 23:40 από τον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής ξεκινάει η μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Έρχονται οι Γραικοί» και τον ύμνο της Ενώσεως της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική, ενώ παράλληλα πέφτουν βεγγαλικά μεγάλης διάρκειας πάνω από το παλαιό φρούριο.

Start typing and press Enter to search