Λ. ΡΑΠΤΑΚΗΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ SILICON VALLEY ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΠΑ

Συναντήσαμε τον Έλληνα γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ κ. Λεωνίδα Ραπτάκη με αφορμή το ταξίδι του στη χώρα μας  για τη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Μας μιλά για το ρόλο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, τα θέματα που έχουν σκοπό να προωθήσουν υπέρ της χώρας μας και πως μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο ο τουρισμός Αμερικανών στην Ελλάδα. Σχολιάζει επίσης τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις επιπτώσεις από τον COVID, την επόμενη ημέρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και το πως μπορούν να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα στην Αμερική. 

-κ. Ραπτάκη καλωσήρθστε στην Ελλάδα. Αφορμή της επίσκεψής  σας η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού της οποίας είστε πρόεδρος. Είστε ικανοποιημένος από όσα έχετε πετύχει μέχρι στιγμής;

Το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε δύο χρόνια. Ξεκίνησε το 1996  και αυτό είναι το 13ο. Φέτος θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και την ελευθερία των Ελλήνων. Δυστυχώς, δεν θα έχουμε μαζί μας τους Αυστραλούς συναδέλφους μας αυτή τη φορά, λόγω COVID και lock down,  ενώ θα είμαστε για πρώτη φορά τόσοι πολλοί Αμερικανοί,  22 με 23 στον αριθμό. Τουλάχιστον οι μισοί από τους Ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές που είναι εκλεγμένοι στην Αμερική. Στο σύνολο είναι 43 εκλεγμένοι στην Αμερική, στην Αυστραλία 20, 10 στον Καναδά και συνολικά είμαστε 92 εκλεγμένοι σε όλο τον κόσμο. Οι υπόλοιποι είναι στην Γαλλία, τη Γερμανία, την Αλβανία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα, τη Ζιμπάμπουε, το Ισραήλ, την Ιορδανία και 2 στη Ρωσία. Όλοι αυτοί οι εκλεγμένοι ελληνινοαμερικανοί ψήφισαν σε πολλά κοινοβούλια τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πρώτη φορά πέρασε από το κοινοβούλιο της Αμερικής και ο πρόεδρος Μπάιντεν το δέχθηκε. Στα δικά μας κοινοβούλια στο Κονέκτικαντ και το Ρόουντ Άιλαντ περάσαμε την Ποντιακή γενοκτονία. Την ψηφίσαμε. Συζητήσαμε μαζί με τους συνάδελφούς μας και μπλοκάραμε τα F35 για την Τουρκία.

-Ποια είναι τα βασικά θέματα που θέλετε να προωθήσετε από το φετινό συνέδριο;

Θα έχουμε συζητήσεις με όλα τα υπουργεία. Εξωτερικών, Άμυνας Τουρισμού… Συζητήσεις για την Παιδεία. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των πολιτειών μας στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά για όλα τα θέματα του Ελληνισμού αλλά και για επενδύσεις. Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα. Θέλουμε να δουλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους της ελληνικής βουλής. Θα δούμε πως μπορούμε να βοηθηθούμε μεταξύ μας. Από το πως μπορεί να έρθει πιο εύκολα ένας Έλληνας να σπουδάσει στην Αμερική μέχρι να έρθουν Αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα να κάνουν επενδύσεις. Να μιλήσουμε για τον Τουρισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε δουλέψει πολύ σε αυτό το κομμάτι  και βλέπεις σήμερα 9 πτήσεις έρχονται από την Αμερική  κάθε μέρα.  Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Μάλιστα η Delta θα έχει και το χειμώνα απευθείας πτήση Αθήνα -Νέα Υόρκη. Κι αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα.

Ποιες  άλλες κινήσεις μπορούν να γίνουν για να προωθηθεί ο Τουρισμός των Αμερικανών στην Ελλάδα;

Ήδη αυτό που σας είπα είναι πολύ σπουδαίο μιας και μιλάμε για 2500 άτομα την ημέρα που έρχονται από την Αμερική στην Ελλάδα. Έχουμε απευθείας πτήση για πρώτη φορά Σικάγο – Αθήνα. Δείτε ποιοι έρχονται στην Ελλάδα: Τζέφ Μπέζος , Τομ Χάνκς, όλο το Χόλυγουντ έρχεται στην Ελλάδα. Ξένοι εκλεγμένοι. Γιατί αγαπάνε την Ελλάδα κι ας είναι ξένοι. Τους κάνουμε να αγαπάνε την Ελλάδα με τον τρόπο μας κι αυτό μας βοηθάει. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ψηφίσανε όλα τα ελληνικά θέματα. Βγάλανε την Τουρκία από τα F35. Ψήφισαν τη συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο. Ψήφισαν την γενοκτονία των Αρμενίων που παίζει ρόλο και για την Ποντιακή γενοκτονία. Έχουν γίνει πολλά. Και ο Τράμπ άρχισε να χτίζει τα θεμέλια με τον Πομπέο  που επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα. Επίσης ήρθε ο υπουργός οικονομικών. Πρέπει πρώτα να υποστηρίξουμε τον Έλληνα. Τον λαό. Την Ελλάδα οικονομικά. Να έρθουν Αμερικάνικες εταιρείες για να γνωρίσουν την Ελλάδα. Να κάνουμε την Ελλάδα Silicon Valley της Μεσογείου. Να υποστηρίξουμε περισσότερο τα εθνικά θέματα.  Τα σύνορα Ελλάδος, το  Πατριαρχείο και την Παιδεία.

 Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά πως εκτιμάτε την παρούσα κατάσταση;  

Θεωρώ πως ο Ερντογάν έχει πρόβλημα εσωτερικό και εξωτερικό. Από τη στιγμή που έφυγε ο Τράμπ η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου για τον Ερντογάν έχει κλείσει. Μπορεί να μπει μόνο από την μπροστινή πόρτα και εκεί έχει δυσκολία. Τώρα με τον Μπάιντεν η κατάσταση είναι 100% καλύτερη και μπορούμε να έχουμε  συζήτηση σοβαρή. Εμείς ως Ελληνοαμερικανοί θέλουμε η Ελλάδα να είναι ακόμη πιο κοντά στην Αμερική. Αν η Ελλάδα αγοράζει Αμερικάνικες φρεγάτες θα έχει και την ασφάλεια μαζί της. Ωφελούνται και τα ελληνικά συμφέροντα και τα αμερικάνικα. Πρέπει να είμαστε συνεργάτες. Στο συνέδριό μας θα μιλήσουμε και για τα ελληνικά σύνορα γι’ αυτό θα πάμε και στο Καστελόριζο.

Συμφωνείτε με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τουρκικές προκλήσεις;

Αυτό είναι εσωτερικό θέμα. Εμείς δεν μπορούμε να υποδείξουμε στην Ελληνική κυβέρνηση τι κινήσεις θα κάνει. Η Ελλάδα είναι σε τρείς γειτονιές. Η πρώτη γειτονιά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ θα τονίσω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει καλά τη δουλειά της μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, αυτά τα σύνορα είναι Ευρωπαϊκά. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέπει στην Τουρκία να παραβιάζει τα σύνορα κάθε μέρα. Η άλλη γειτονιά είναι το ΝΑΤΟ και εκεί το ΝΑΤΟ έπρεπε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση αφού και η Τουρκία είναι μέλος του. Και η τρίτη γειτονιά είναι μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας. Υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια Ελληνοαμερικανοί που υποστηρίζουν τον Ελληνισμό.

-Πως είναι η κατάσταση με τον COVID αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και πως χειρίζεται η πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ το θέμα της πανδημίας;

Στην Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ που είναι η δικιά μου είμαστε 1 εκατομμύριο και έχουμε κοντά στους 700.000 πλήρως εμβολιασμένους. Στην Φιλαδέλφεια ή τη Νέα Υόρκη όμως τα νούμερα δεν είναι τόσο υψηλά. Όμως εγώ πιστεύω πως μέχρι το Σεπτέμβρη Οκτώβρη θα είμαστε κατά 85% εμβολιασμένοι. Δεν θα φτάσουμε το ποτέ το 100% γιατί έχουμε ένα 15 με 20% που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Η Αμερική είναι ανοιχτή. Όλα είναι ανοιχτά.

-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την επόμενη ημέρα στην Ελληνική οικονομία μετά από τα πολλά χρόνια μνημονίων και τις επιπτώσεις από τον COVID;

Η Ελλάδα έχασε πολλά χρήματα από το πάγωμα του Τουρισμού. Πήγαμε ένα βήμα πίσω αλλά τώρα θα πάμε δύο βήματα μπροστά. Η χώρα έχει προετοιμαστεί.  Αμερικανικές εταιρείες έρχονται να κάνουν επενδύσεις. Σιγά σιγά ετοιμάζεται το Ελληνικό. Η Ελλάδα έχει σταθερότητα. Και αν προσθέσεις και τα γεωπολιτικά και ενεργειακά θέματα είμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα έχει χτίσει τα θεμέλια για το μέλλον. 

-Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη στην Ελλάδα;

Και η κυβέρνηση που έχουμε τώρα αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση είναι σημαντικό ότι μείωσαν τη φορολογία. Αυτό είναι μεγάλο θέμα και ειδικά για τον Τουρισμό. Πρέπει να γίνουν πιο εύκολα τα πράγματα για τις εταιρείες για να μην πηγαίνουν στην Βουλγαρία και τα Σκόπια. Αν αναπτύξεις εσωτερικά εταιρείες με χαμηλή φορολογία έχεις σε βάθος χρόνου μεγάλο κέρδος.

 -Πως μπορούμε να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στην Αμερική;

Η Αμερική είναι τεράστια αγορά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφημιστούν τα ελληνικά προϊόντα. Μόνο το όνομα Ελληνικό,  αρκεί. Το λάδι οι ελιές, η φέτα. Υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα στην Αστόρια αλλά τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να πωλούνται σε αμερικάνικα σούπερ Μάρκετ που πάνε όλοι και ψωνίζουν και αυτό το θέμα θέλει ακόμη δουλειά. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, με μόνο 10 εκατομμύρια πληθυσμό. Μην κοιτάς το ιταλικό λάδι που είναι πιο μαζικό. Οι Έλληνες θα πρέπει να στοχεύσουν καλύτερα το κοινό για  τα προϊόντα τους διότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν συνδεθεί με την καλύτερη υγεία. Το θέμα είναι τα προϊόντα να έρχονται τακτικά και χωρίς ελλείψεις και διακοπές. Τώρα με τον COVIDαντιμετωπίζουμε προβλήματα με ελλείψεις προϊόντων επειδή τα καράβια δεν μπορούν να ξεφορτώσουν.  Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να έρχονται στην Αμερική και η Ελληνική ναυτιλία παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Υπάρχουν αρκετά ελληνικά προϊόντα που έρχονται στην Αμερική αλλά θα μπορούσαν να έρχονται περισσότερα. Θα πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και στην Ελλάδα. Ας πούμε για παράδειγμα ότι είναι 10 εταιρείες που στέλνουν τυρί. Αυτές οι 10 θα πρέπει να γίνουν μια εταιρεία και να στέλνουν από εκεί το τυρί. Από την Καλαμάτα θεωρούν ότι το δικό τους λάδι είναι καλύτερο από το Κρητικό. Από τα Τρίκαλα μπορεί να λένε ότι το δικό τους είναι καλύτερο. Η Ελλάδα όμως είναι μικρή χώρα για να μπορεί να το λειτουργεί έτσι. Πρέπει να είναι όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση.

Εσείς είστε δεύτερη γενιά Αμερικανών; Τι εικόνες έχετε από την Ελλάδα;

Εγώ λέω πρώτη γενιά. Ο πατέρας μου ήρθε νέος, 27 ετών. Το 1940. Η μητέρα μου ήρθε το 58  σε ηλικία 28 χρονών. Για τα παιδιά τα δικά μου είναι πιο δύσκολο γιατί είναι δεύτερη γενιά. Η γυναίκα μου είναι Αμερικανίδα. Δεν βλέπεις Έλληνες να παντρεύονται Έλληνες πια και αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά ακόμη και τότε βλέπω από τα παιδιά μου ότι η Ελλάδα τα προσελκύει. Τα παιδιά μου έχουν έρθει 5,6 φορές στην Ελλάδα αλλά μιλάνε λίγα ελληνικά. Εμένα κάθε μέρα οι γονείς μου μιλούσαν Ελληνικά στο σπίτι. Έτσι τα έμαθα. Στην Ελλάδα ήρθα για πρώτη φορά το 1964.  Πήγαμε στην Άνδρο. Ήμουν μικρούλης. Όλα τα θυμάμαι. Δεν ξεχνάω τίποτα. Τους συγγενείς, την εκκλησία, τον ελληνικό πολιτισμό, το φιλότιμο αλλά όλα τα δεινά που έχει τραβήξει αυτός ο λαός.

Τι είναι αυτό που σας  έκανε να κρατήσετε την ελληνική ταυτότητα  και δεν αφομοιωθήκατε πλήρως από την αμερικανική κουλτούρα;

Πρώτα απ’ όλα οι συγγενείς που έχω εδώ. Ο πατέρας μου ήρθε στην Αμερική την περίοδο του πολέμου. 22 Οκτωβρίου του 1940 το καράβι είχε φύγει από τον Πειραιά και πήγαινε Νέα Υόρκη. Το πρώτο ελληνικό επιβατηγό. 28 Οκτωβρίου ξεκίνησε ο πόλεμος. Το βαπόρι πήγαινε στην Αμερική και όταν έφτασε στην Νέα Υόρκη όλο το πλήρωμα ξεμπάρκαρε εκεί. Ο πατέρας μου ζήτησε άσυλο και του το έδωσαν.  Τους είπαν καλωσήρθατε στην Αμερική, καλωσήρθατε στον Αμερικανικό στρατό.  17 Δεκεμβρίου του 1941 με το Περλ Χάρμπορτ η Αμερική μπήκε στον πόλεμο και ο πατέρας μου πολέμησε όλο το διάστημα και βγήκε από τον στρατό τον Αύγουστο του 1945. Παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικανίδα αλλά δεν ευτύχησε ο γάμος του. Χώρισε και το 1954 γύρισε πίσω στην Άνδρο, παντρεύτηκε τη μητέρα μου, την έφερε στην Αμερική και εκεί γεννηθήκαμε και εμείς.

Έχω ταξιδέψει παντού. Το κλίμα της Ελλάδας, ο λαός, ο πολιτισμός, η θάλασσα είναι ένα πακέτο που σε τραβάει και δεν σε αφήνει. Όσοι έρχονται εδώ είναι χαρούμενοι. Ακόμα και οι Αμερικανοί που έρχονται να δουλέψουν στην πρεσβεία της Ελλάδας. Είναι εδώ 3 χρόνια και αισθάνονται χαρούμενοι. Όταν φεύγουν τους βλέπω βλοσυρούς. Δεν θέλει κανένας φύγει από αυτή τη χώρα.

 

Start typing and press Enter to search