ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΒΙΛΑ ΑΟΥΡΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑΤΖΟ ΕΝΑΝΤΙ ΜΙΣΟΥ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Αναζητείτε μια πολυτελή κατοικία στη Ρώμη και σας περισσεύει μισό δισεκατομμύριο ευρώ; Μην ψάχνετε άλλο: η Βίλα Αουρόρα, ένα κόσμημα της κτηματομεσιτικής αγοράς και αληθινό έργο τέχνης, έχει βγει προς πώληση.

Η Βίλα, που εκτείνεται σε 2.800 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει έναν καταπράσινο κήπο, φιλοξενεί τη μοναδική γνωστή τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου του μπαρόκ Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστότερου ως Καραβάτζο.

Είναι ό,τι απέμεινε από μια εξοχική κατοικία που έχτισε τον 16ο αιώνα ο καρδινάλιος Φραντσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε και αργότερα πουλήθηκε στους σημερινούς ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Λουντοβίζι.

Σε πλειστηριασμό η Βίλα Αουρόρα τον Ιανουάριο

Η πώληση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας διαμάχης για την κληρονομιά μετά τον θάνατο του πρώην ιδιοκτήτη της Βίλας, του πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, το 2018. Η τρίτη σύζυγός του, πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τέξας αλλά έζησε στο σπίτι αυτό επί 18 χρόνια.

Όπως είπε η ίδια στο Reuters, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, κάποτε ενδιαφερόταν να αγοράσει την έπαυλη. Ενδιαφέρον έδειξε επίσης και ένας εμίρης του Κατάρ.

«Προσεύχομαι και ελπίζω όποιος την αγοράσει να την αγαπήσει όσο και εμείς» πρόσθεσε, εμφανώς συγκινημένη.

Η παραγγελία του καρδινάλιου Ντελ Μόντε στον Καραβάτζο

Το 1597 ο καρδινάλιος Ντελ Μόντε, ένας διπλωμάτης και μαικήνας των τεχνών, προσέλαβε τον Καραβάτζο, που τότε ήταν λίγο πάνω από τα 20, για να ζωγραφίσει το ταβάνι ενός μικρού δωματίου στον πρώτο όροφο.

Το δωμάτιο εκείνο το χρησιμοποιούσε ως εργαστήρι αλχημείας. Η τοιχογραφία, πλάτους 2,75 μέτρων, απεικονίζει μια αλληγορική σκηνή με τους θεούς Δία, Ποσειδώνα και Πλούτωνα να παρουσιάζουν τη μετατροπή του μολύβδου σε χρυσάφι.

Ο Καραβάτζο ζωγράφισε το δικό του πρόσωπο και σώμα στις τρεις φιγούρες. Μόνον η τοιχογραφία εκτιμάται ότι αξίζει 310 εκατομμύρια ευρώ.

Η βίλα πήρε το όνομά της από νωπογραφία του Γκερτσίνο

Η βίλα πήρε το όνομά της από τη νωπογραφία ενός άλλου καλλιτέχνη του μπαρόκ, του Ιλ Γκερτσίνο, η οποία κοσμεί το τεράστιο ταβάνι της εισόδου και εικονίζει τη θεά Αυγή (Αουρόρα) πάνω στο άρμα της. Η έπαυλη περιστοιχίζεται από ψηλούς τοίχους και βρίσκεται κοντά στη φημισμένη Βία Βένετο.

Η Βίλα Αουρόρα είναι επίσης γεμάτη με γλυπτά, αντίκες και αγάλματα, μεταξύ των οποίων και ένα του Πάνα, το οποίο αποδίδεται στον Μιχαήλ Άγγελο.

Ποιος ήταν ο Καραβάτζο

Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο, γνωστός περισσότερο ως Καραβάτζο, ήταν Ιταλός ζωγράφος, το έργο του οποίου ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών.

Το νατουραλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των Αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης. Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτζο, σφράγισε την μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.

Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική. Παρά την επίδραση που είχε το έργο του στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν τον θάνατό του, για να επανέλθει στο προσκήνιο κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, καταλαμβάνοντας και διατηρώντας έως σήμερα περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.

πηγη:iefimerida.gr

Start typing and press Enter to search