ΖΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ «BAROZZΙ» ΣΤΗ ΝΑΞΟ
Το γευστικό τοπίο της Νάξου είναι ένας καμβάς που διανθίζεται συνεχώς από νέα σημεία αναφοράς και τολμηρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι βάζουν τη δική τους προσωπική σφραγίδα στο χώρο της εστίασης. Ταξιδέψαμε στη Νάξο και επιλέξαμε τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της γεύσης. Τo Βarozzi είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σοφιστικέ εστιατόριο του νησιού. Ενός νησιού που αναβαθμίζει συνεχώς τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει στον επισκέπτη του. Ζήσαμε την εμπειρία του Barozzi και θα σας περιγράψουμε καρέ καρέ αυτό που βιώσαμε.
Το εστιατόριο και κοκτέιλ μπαρ Barozzi δημιουργήθηκε στη Χώρα της Νάξου το 2017 σε ένα επιβλητικό κτήριο του 1930 που ανακαινίστηκε από την εταιρεία Aliberti Projects. Η μελέτη και επίβλεψη της επισκευής του κτιρίου έγινε από τον αρχιτέκτονα Τάσο Γούση. Η πέτρα, το ξύλο, οι ελιές, αλλά και οι ροδιές που διακοσμούν το χώρο δίνουν τον αέρα της Μεσογείου και την αισθητική του ιδιοκτήτη-κατασκευαστή Διονύση Αλιμπέρτη, ο οποίος δημιουργεί exclusive βίλες με luxury properties στη Νάξο.
Τα τελευταία τρία χρόνια το Barozzi έχει επιλέξει ένα concept αρκετά αναγνωρισμένο στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα, το λεγόμενο Farm to Table. Το εστιατόριο συνεργάζεται με επιλεγμένη φάρμα, από όπου οποία προμηθεύεται όλες τις πρώτες ύλες. Τα κρέατα είναι ντόπια ,εκτός από το μοσχαρίσιο φιλέτο που έρχεται από τη Γαλλία, καθώς και όλα τα γαλακτομικά και τα λαχανικά είναι από τη Νάξο, μιας και το νησί διαθέτει τεράστιο πλούτο πρώτων υλών. Τα ψάρια είναι φρέσκα από τις θάλασσες του Αιγαίου.
Το consulting του εστιατορίου έχει αναλάβει ο έμπειρος Γιάννης Ζυγομαλάς ο οποίος διακρίνεται για την προσήλωση και την αγάπη του στο αντικείμενο. Ο Γιάννης Ζυγομαλάς έχει δημιουργήσει έναν ατμοσφαιρικό χώρο με κομψό design και συναρπαστικές συνθέσεις γεύσεων.
Η ατμόσφαιρα και οι γεύσεις σου δίνουν την αίσθηση περισσότερο πως δειπνείς σε ένα καλό τραπέζι σε σπίτι, παρά σε ένα καλό εστιατόριο.
Το εστιατόριο διαθέτει πλήρη κατάλογο εδεσμάτων με κρέας, ψάρι και vegetarian επιλογές. Υπάρχει μενού à la carte, αλλά αυτό για το οποίο διακρίνεται είναι το μενού dégustation. Δηλαδή δείπνα 5-7 σταδίων. Μικρές ποσότητες και πολλά πιάτα που σου δίνουν τον αέρα να δοκιμάσεις πολλές διαφορετικές γεύσεις. Αντιστοίχως έχουν γίνει αρμονικοί συνδυασμοί του κάθε πιάτου με το κατάλληλο κρασί έτσι ώστε κάθε γεύση που έρχεται να κουμπώνει όμορφα με το κρασί της δημιουργώντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες.
Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Γκίκας Ξενάκης και την υλοποίησή του έχει αναλάβει ο σεφ Κώστας Βότανος. Την πολύ ενδιαφέρουσα cocktail list έχει επιμεληθεί ο bartender Χρήστος Χουσέας ο οποίος έβαλε όλη τη δημιουργικότητά του φτιάχνοντας γαστρονομικά cocktail που συνδυάζονται άριστα και με το φαγητό. Ο Χρήστος Χουσέας έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τα βότανα των Κυκλάδων και κυρίως το κίτρο που παράγει η Νάξος, διατηρώντας βασικές συνταγές τις οποίες έχει «μακιγιάρει» με τον δικό του τρόπο.
Εμείς ξεκινήσαμε το γαστρονομικό μας ταξίδι επιλέγοντας ένα cocktail Negroni, που περιέχει 9 διαφορετικά υλικά και ξεκουράζεται 20 ημέρες. Μια εξαιρετική επιλογή πλούσια σε αρώματα για να ξεκινήσουμε το δείπνο μας.
Ακολουθήσαμε την πρόταση του Barozzi και επιλέξαμε το «Aegean» menu μιας και τα θαλασσινά και ειδικά το ψάρι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο. Παράλληλα, επιλέξαμε το μενού οινογνωσίας «Κυκλάδες Ασύρτικο» με τη βοήθεια του Γιάννη Ζυγομαλά.
Ξεκινήσαμε το δείπνο μας με τρείς μικρές μπουκιές. Η πρώτη αποτελεί μια παραλλαγή της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας με ζελέ ντομάτας, η δεύτερη μια μικρή τάρτα κολοκυθιού με πάστα ντομάτας και κρέμα φέτας και η τρίτη ένα χοιρινό κεφτεδάκι.
Πρώτο πιάτο του μενού η μελιτζανόπιτα. Φύλλο με ξύσμα από αρσενικό Νάξου και κρέμα από παλαιωμένο αρσενικό Νάξου, που συνδυάζεται μοναδικά με το Pet Nat Vassaltis, Αφρώδη Οίνο Σαντορίνης.
Το δεύτερο πιάτο περιλαμβάνει φρέσκο ελληνικό καβούρι, κρέμα αγγουριού, ροδάκινο και σάλτσα από τον ζωμό του με πιπερόριζα. Συνοδεύεται με λευκό Ασύρτικο, Σαν Τα Μάραθα ’20 από τη Σύρο που δημιουργεί την τέλεια αρμονία με το καβούρι.
Σειρά έχει το λαβράκι σαβόρο. Ημίπαστο λαβράκι, σταφύλι, μαραθόριζα και ζωμός δεντρολίβανου, συνοδεία του Ασύρτικου από τη Σαντορίνη, Vassaltis ’19, λίγο crispy ώστε να ταιριάζει απόλυτα με το ημίπαστο ψάρι.
Ακολουθούν γαρίδες ψητές με κρέμα παντζαριού, αλμυρίκια, λευκός ταραμάς και crumble ψωμιού με ένα Ασύρτικο, crispy και αυτό με όλη τη μεταλλικότητα από τα χώματα της Σαντορίνης. Πυρίτης Καραμολέγκος ’18.
Το επόμενο πιάτο μας είναι λαβράκι σε κρούστα ψωμιού με πουρέ από αγκινάρες, όστρακα και σάλτσα από μάραθο, συνδυασμένο με Ασύρτικο από την Τήνο. Τ-οίνος Clos Stegasta, Τηνιακοί Αμπελώνες ’18.
Τελευταίο μας πιάτο, σφυρίδα με σπαστή πατάτα, όστρακα, φασολάκια και ζωμός από κακαβιά με τη συνοδεία ενός κρασιού Μυστήριο. Πρόκειται για το Ασύρτικο του Καραμολέγκου από τη Σαντορίνη ’19.
Το grand finale μας έγινε με ένα άκρως δροσιστικό επιδόρπιο που άφησε την πιο γλυκιά ανάμνηση στο μενού μας. Γιαούρτι με lime, ροδάκινα, crumble αμυγδάλου, σορμπέ πορτοκάλι και δυόσμο, συνδυασμένο με ένα ποτήρι Vinsanto Σαντορίνης, 4 ετών παλαίωσης από το οινοποιείο Καραμολέγκου.
Το μενού που απολαύσαμε στο Βarozzi ήταν γευστικό, εμπνευσμένο και απόλυτα ισορροπημένο . Κατάφερε να ισορροπήσει αρμονικά την αύρα του νησιού, τις ντόπιες πρώτες ύλες και την δημιουργική διάθεση αναδεικνύοντας την Αιγαιοπελαγίτικη και Μεσογειακή κουζίνα χωρίς υπερβολές. Μια γευστική εμπειρία σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον με υψηλή αισθητική.