11 BULLETS ΓΙΑ ΤΟΝ GEORGE SOROS

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών, ο George Soros. 12 Αυγούστου γίνεται 91 χρόνων και οι ιστορίες γύρω από το όνομά του είναι πολλές. Η ομάδα του The Mindset έφτιαξε 11 bullets για τον George Soros για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

1.Ο George Soros γεννήθηκε από οικογένεια εύπορων Εβραίων στην Βουδαπέστη. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αγόρασε στην οικογένειά του πλαστές ταυτότητες και δωροδόκησε έναν αξιωματούχο για να ισχυριστεί ότι ήταν ο χριστιανός νονός του.

2.Φιλικά με την ουγγρική ηγεσία μέσα μαζικής ενημέρωσης διέδιδαν στο παρελθόν ότι ο Soros συνεργάστηκε με τους Ναζί και πρόδωσε άλλους Εβραίους.

3.Έκανε το διδακτορικό του στο London School of Economics δουλεύοντας ως σιδηροδρομικός αχθοφόρος και σερβιτόρος.

4.Είναι διάσημος μεγιστάνας hedge fund ο οποίος διαχειριζόταν χρήματα για λογαριασμό των πελατών του στη Νέα Υόρκη από το 1969 έως το 2011. Μάλιστα θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.

5.Το 1992 βραχυκύκλωσε τη βρετανική λίρα κερδίζοντας 1 εκατομμύριο δολάρια. Έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας. Με τις κερδοσκοπικές του πιέσεις σε βάρος της βρετανικής λίρας η εταιρεία του σε μικρό διάστημα κέρδισε δισεκατομμύρια. Στην πραγματικότητα η καταβαράθρωση της βρετανικής λίρας, είχε μια πολύπλοκη προϊστορία και η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη, πριν ο ίδιος και άλλοι επενδυτές γίνουν πάμπλουτοι.

6.Κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια από το χρηματιστήριο πριν αποσυρθεί. Του καταλογίζουν ότι παρκάρει τα πλούτη του σε εταιρείες offshore.

7.Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Soros χρηματοδοτεί την αντικομμουνιστική αντιπολίτευση στην Ουγγαρία και δημιούργησε τα “Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας”. Επειδή σε αυτά ανήκουν πολλές ΜΚΟ και οργανώσεις πολιτών, που ο σκοπός τους είναι να ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις και να στηλιτεύουν  κοινωνικές αδικίες, πολλοί συνεργάτες του Soros θεωρούνται μέλη μια κρυφής παγκόσμιας δύναμης.

8.Το μεγαλύτερο τμήμα της ιδιωτικής του περιουσίας έχει δωρίσει σε ιδρύματα κοινής ωφέλειας. Ένα από τα μότο του είναι ότι “κερδίζω τόσα χρήματα, ώστε να μπορώ να τα ξοδεύω για φιλανθρωπικούς σκοπούς”.

9.Από την κρίση στο προσφυγικό το φθινόπωρο του 2015 η ουγγρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Soros θέλει να φέρει εκατομμύρια μουσουλμάνους πρόσφυγες στην Ευρώπη και σχεδιάζει ανταλλαγή πληθυσμών. Οι κατηγορίες βασίζονται σε άρθρο του ίδιου του Soros που για το προσφυγικό πρότεινε μεταξύ άλλων συντονισμένη ανταλλαγή  εκατομμυρίων προσφύγων τον χρόνο. Αργότερα διόρθωσε το νούμερο σε 300.000 τον χρόνο και ζήτησε προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κάτι που τελευταία ζητά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

10. Ο George Soros ανταγωνίζεται τον Warren Buffett για τον τίτλο του πιο επιτυχημένου επενδυτή όλων των εποχών. Η καθαρή περιουσία του Soros αγγίζει τα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

11.Eίναι o μοναδικός μεταξύ των πολύ επιτυχημένων επενδυτών που έχει παραδεχτεί ότι το ένστικτο παίζει μεγάλο ρόλο στις επενδυτικές του αποφάσεις. Παρ ‘όλα αυτά, είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις οικονομικές τάσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί αυτές τις γνώσεις.

Start typing and press Enter to search