3 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΥΘΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΗ ΝΑΞΟ

Η Νάξος είναι αναμφισβήτητα γαστρονομικό νησί. Ένα νησί αυτάρκες σε πρώτες ύλες τις οποίες ξέρει να αξιοποιεί προς την σωστή κατεύθυνση. Στη Νάξο δεν θα δυσκολευτείς να βρεις καλό φαγητό. Ωστόσο, εμείς δοκιμάσαμε πριν από εσάς για εσάς και ξεχωρίσαμε τρία εστιατόρια που εγγυημένα θα φάτε καλά έτσι ώστε να μην ψάχνετε.

Ξεκινάμε με το Scirocco. Σιρόκος είναι ο νοτιοανατολικός άνεμος που έρχεται από την Αφρική, περνώντας πάνω από τη Μεσόγειο. Και όχι τυχαίο, μιας και οι γεύσεις του συγκεκριμένου εστιατορίου σαν άνεμος θα σας συνεπάρουν. Το Scirocco ξεκίνησε την πορεία του στην πλατεία της Χώρας της Νάξου το 1995 όταν δυο αδέλφια, ο Μιχάλης και ο Νίκος, που μέχρι τότε δούλευαν ως barmen στα clubs του νησιού, θέλησαν να δημιουργήσουν έναν δικό τους χώρο που να συνδυάζει την επικοινωνία με την ικανοποίηση που προσφέρει ένα νόστιμο σπιτικό πιάτο σε έναν φιλόξενο χώρο. Απαραίτητος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια η μητέρα τους Κατερίνα, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στην κουζίνα.

Το 70% των λαχανικών του εστιατορίου είναι από το δικό τους χωράφι και τα κρέατα είναι ασφαλώς ντόπια. Στο Scirocco μπορείς να απολαύσεις εκλεκτό κρέας αλλά και ψάρι. Εμείς ξεκινήσαμε το γεύμα μας με τη σαλάτα Σιρόκο: τραγανό μαρούλι, πιπεράτη ρόκα, ντοματίνια, καρύδια, κεφαλοτύρι Νάξου με σως  από μέλι μουστάρδα και κρέμα μπαλσάμικου.

Τηγανητές πατάτες Νάξου, κομμένες στο χέρι, στρογγυλές, τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα, ακριβώς όπως πρέπει.

Επιλέξαμε σαγανάκι με κεφαλοτύρι (αρσενικό), θυμαρίσιο μέλι και μαύρο σουσάμι. Αυτό είναι ένα από τα best seller του εστιατορίου. Υπέροχα ψημένο, λουκουμαδένιο.

Κι αφού πολύ καλά ξεκινήσαμε, πολύ καλά συνεχίσαμε με ένα σπέσιαλ κριθαρότο, με μοσχαρίσια σκαλοπίνια, με μανιτάρια Νάξου και φρέσκο θυμάρι. Ένας πολύ καλός συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων.

Σειρά έχει το αρνάκι κλέφτικο, με δενδρολίβανο και τυριά σε πήλινο. Τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα.

Και κλείνουμε τη γευσιγνωσία με ένα εξαιρετικό μοσχαρίσιο φιλέτο με πιπεράτη σως και πατάτα φούρνου βουτυράτη με σκορδάκι.

Ό,τι δοκιμάσαμε μας ικανοποίησε πλήρως και σε συνδυασμό με την φιλική ατμόσφαιρα που κατάφερε να δημιουργήσει ο Νίκος αισθανθήκαμε πραγματικά σαν το σπίτι μας.

Το μόνο «αγκαθάκι» ήταν ότι ο χρόνος μας πίεζε και δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε την πορτοκαλόπιτα, σπεσιαλιτέ της μαμάς του Μιχάλη και του Νίκου.

Νίκο μας τη χρωστάς για την επόμενη φορά, που εύχομαι να έρθει σύντομα.

Αν η όρεξή σας τραβάει Ιταλικό θα πάτε στο Amici και αυτό στη χώρα, με θέα θάλασσα. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα πέννες amatriciana και πίτσα εμπνευσμένη από τη Νάξο. Τίμιο φαγητό, νόστιμο και σωστά μαγειρεμένο.

 

 

Εάν θέλετε να συνδυάσετε το γεύμα σας με μια εκδρομή θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ostria Inn στη γραφική Μουτσούνα.

Θα χρειαστείτε περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο, αλλά η ομορφιά του τοπίου και η νοστιμιά των γεύσεων θα σας αποζημιώσει.  Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη Μουτσούνα με μπάνιο, μιας και μπροστά από το  Ostria Inn θα βρείτε μια πολύ ωραία παραλία. Εκεί μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ και αμέσως μετά να ανέβετε στο εστιατόριο για φαγητό.

Το εστιατόριο ξεκίνησε το 1998 με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και στη συνέχεια έγινε η μετάβαση στη μοντέρνα ελληνική μεσογειακή κουζίνα comfort style, με κάποια «πειραγμένα» πιάτα. Το μενού είναι προσαρμοσμένο στα θαλασσινά και σε κάποια κρέατα. Το εστιατόριο διαθέτει φρέσκο αιγαιοπελαγίτικο ψάρι και είναι ιδανική επιλογή και για  dinner, μιας και δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα. Η φιλοσοφία του Ostria Inn έγκειται στο τρίπτυχο:  ελληνικότητα, εντοπιότητα, εποχικότητα στις πρώτες ύλες.

 

Εμείς ξεκινήσαμε το γεύμα μας με ένα  aperol spritz και μια δροσιστική pina colada.

Σιγά σιγά ξεκίνησαν να έρχονται και τα πρώτα πιάτα. Η «πειραγμένη» μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι Νάξου, ντομάτα και ελαφρύ άρωμα σκόρδου, δροσερή και νόστιμη με γλυκιά επίγευση, αποτελεί ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Εξαιρετική επιλογή επίσης είναι και το τραγανό αρσενικό Νάξου σε φύλλο με χειροποίητο πελτέ κυδωνιού και σουσάμι. Το αλμυρό τυρί με τον γλυκό πελτέ είναι ο τέλειος συνδυασμός.

Ακολούθησαν ψητές σαρδέλες σε χωριάτικο ψωμί, με ντομάτα και πάστα ελιάς. Μια εμπνευσμένη ελληνική μπρουσκέτα.

Το ψητό χταπόδι με φάβα Φενεού, φρέσκια κάπαρη, χταποδάκι και ντομάτα που ακολούθησε είναι και αυτό μια πολύ καλή επιλογή. Το χταποδάκι μαλακό και η φάβα εξαιρετικής υφής που αξίζει.

Σειρά είχε το αρωματικό κριθαρότο με γαρίδες. Ελαφριά bisque, σαφράν,  κόκκινη πιπεριά και φρέσκος βασιλικός.

Όσον αφορά στο κυρίως μας πιάτο ήταν ένα πολύ νόστιμο, εξαιρετικά ψημένο φιλέτο φαγκρί φρέσκο, αιγαιοπελαγίτικο.

 

Το επιδόρπιο απογείωσε κυριολεκτικά  το υπέροχο γεύμα μας. Αποδομημένος μπακλαβάς, κρέμα από φυστίκι Αιγίνης και παγωτό καϊμάκι.

Το Ostria Inn είναι το διαμαντάκι στην απομακρυσμένη Μουτσούνα που σε εκπλήσσει ευχάριστα. Προσεγμένο μενού, γεύσεις και αρώματα ελληνικά, εξαιρετικές συνθέσεις σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Κώτσος με την οικογένειά του, μηχανικοί στο επάγγελμα, ονειρεύτηκαν ένα ειδυλλιακό εστιατόριο στη Μουτσούνα και κατάφεραν να το κάνουν πράξη. Γεύσεις που αντικατοπτρίζουν το μοναδικό χαρακτήρα της Νάξου, ένα χαρακτήρα παραδοσιακό με σύγχρονες πινελιές που υμνεί την ελληνική γαστρονομία και προσφέρει γευστικές απολαύσεις δίπλα στο κύμα.

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search