ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟ RAMINO, ΤΟ COZY ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Το Ramino είναι ένα μικρό, ζεστό, cozy ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Γλυφάδας. Με το που περνάς την πόρτα του και κάθεσαι στο τραπέζι αισθάνεσαι πως έχεις διακτινιστεί  στη βόρεια Ιταλία! Η ατμόσφαιρα, η μουσική, το σέρβις και βέβαια τα υπέροχα πιάτα του αποτελούν ταξίδι γεύσης και συντελούν στο 50% για μια υπέροχη βραδιά, αν συμφωνήσουμε πως το άλλο 50% της συνισταμένης  επαφίεται στην καλή παρέα…

Το Ramino που πήρε το όνομά του από το ιταλικό Rame που σημαίνει χαλκός και είναι εμπνευσμένο από το χάλκινο μαγειρικό σκεύος, άνοιξε στην Γλυφάδα το 2015 και από τότε έχει δώσει το δικό του στίγμα στη γαστρονομία των νοτίων προαστίων. Έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό το οποίο γνωρίζει πως εκεί θα βρει κλασικές αλλά και ανανεωμένες ιταλικές συνταγές, οι οποίες υλοποιούνται με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο βραβευμένος σεφ Βασίλης Καφαλούκος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά δημιουργώντας ένα πλήρες και άκρως γευστικό μενού.

Ο υπεύθυνος του εστιατορίου Δημήτρης Ξυνομπίτης ο οποίος γνωρίζει το μενού αλλά και τα υλικά όλων των παρασκευών καλύτερα και από το όνομά του, μας πρότεινε πιάτα τα οποία μένουν σταθερά τόσο στο καλοκαιρινό όσο και στο χειμερινό μενού.

Ξεκινήσαμε τη βραδιά μας με μια πολύ ενδιαφέρουσα σούπα. Οι σούπες αποτελούν πιάτο ημέρας για το Ramino, επομένως εναλλάσσονται καθημερινά και μπορεί να είναι ντοματόσουπα, κρεμμυδόσουπα, βελουτέ καρότου με κολοκύθα…

Εμείς δοκιμάσαμε την ντοματόσουπα. Κρεμώδης, γευστική, αρωματική. Η οξύτητα της ντομάτας σε συνδυασμό με τα αλμυρό κρουτόν ήταν απόλαυση.

 

Αμέσως μετά ήρθε το Vitello Tonnato. Μοσχαράκι με σάλτσα τόνου. Πρόκειται για ένα κρύο πιάτο που περιλαμβάνει μοσχαράκι γάλακτος, κρέμα τόνου, χαβιάρι ραπανάκι και καπαρόμηλα. Ένα πιάτο δροσερό και ελαφρύ. Το μοσχαράκι με τον τόνο δένουν μοναδικά σε ένα πιάτο που αποπνέει φρεσκάδα.

 

Η σαλάτα μας ήταν μια εξαιρετική επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε. Insalata Caprese Bambina e Mozzarella di Bufala. Τοματίνια, παναρισμένη μίνι μοτσαρέλα, βαλσάμικο, βασιλικός.  Δροσερή, ντελικάτη, μυρωδάτη, με έντονη οξύτητα, πλούσια αρώματα, φινέτσα. Μια caprese με δυναμική που κάνει αισθητή την παρουσία της στο τραπέζι.

 

Συνεχίσαμε το δείπνο μας με ένα Risotto al funghi. Ριζότο με άγρια μανιτάρια, ζωμό μανιταριών, λάδι τρούφας, μπισκότο παρμεζάνας. Με το που έφτασε στο τραπέζι η μυρωδιά της τρούφας μας συνεπήρε. Η γεύση του γεμάτη, έντονη, μεθυστική. Και μόνο από αυτό το πιάτο καταλαβαίνεις πως ο μάστορας της κουζίνας ξέρει καλά την τέχνη του…

Troffie al Ragu Bianco Troffie pasta, ραγκού από χειροποίητο λουκάνικο, θυμάρι, κρέμα παρμεζάνας, λάδι τρούφας. Πρόκειται για μια παραλλαγή της Bolognese . Ένα εμπνευσμένο πιάτο κρεμώδες, με ισορροπία γεύσεων.

Fusilli e Guanciale all Amatriciana. Fusilli, καπνιστά χοιρινά μάγουλα, πανσέτα, σκόρδο, ντομάτα. Πρόκειται για μια spicy επιλογή. Ένα πιάτο που αποπνέει πάθος. Η σάλτσα ντομάτας σωστά ζυγισμένη με το fusilli να “κρατάει” τόση όσο χρειάζεται για να αποδώσει την σωστή ένταση στον ουρανίσκο.

Ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσεις μια γεμάτη γευστικά βραδιά είναι το γλυκό επιστέγασμα. Έτσι λοιπόν επιλέξαμε μια Chocolate open tart. Τάρτα σοκολάτας, φεγεντίν, κροκάν φουντούκι, σάλτσα αλμυρής καραμέλας, παγωτό nocciola.

 

Και μια Pavlova. Τραγανή Μαρέγγα, μπαβαρουάζ βατόμουρο, φρούτα του δάσους.

 

Οι επιλογές μας  δικαίωσαν. Η  τάρτα σοκολάτας είναι το γλυκό που πρέπει να γευτείτε όπως και να έχει.  Διαφορετικές υφές, ένταση στη γεύση. Η αλμυρή καραμέλα, φτιάχτηκε λες για να χαϊδέψει τη σοκολάτα και όλος ο συνδυασμός με το φεγεντίν αλλά και το δροσερό παγωτό φέρνει πυροτεχνήματα ευτυχίας στον ουρανίσκο.

Όσο για την αποδομημένη Pavlova ένα άκρως δημιουργικό γλυκό πιάτο είναι μια καλή επιλογή  αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και να αφεθείτε στο γευστικό μονοπάτι που θέλει να σας οδηγήσει η τραγανή μαρέγκα με την απαλή μπαβαρουάζ βατόμουρο και τα περιπετειώδη φρούτα του δάσους.

Το Ramino μας χάρισε μια γνήσια ιταλική βραδιά. Η επίσκεψή μας άξιζε 100% και ό,τι δοκιμάσαμε σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Αξίζει να αναφέρουμε δύο κουβέντες για το σέρβις του εστιατορίου. Άριστοι επαγγελματίες,  οι οποίοι με ευγένεια είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις του πελάτη, γνωρίζοντας τα πιάτα ένα προς ένα, αλλά και έτοιμοι να δώσουν τη δική τους πρόταση σχετικά με την επιλογή του κρασιού. Μια λεπτομέρεια, η οποία  κάνει τη διαφορά, μιας και φαντάζει κάτι αυτονόητο αλλά δεν είναι πάντα.

 

 

 

Start typing and press Enter to search