ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 

Μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον, δίπλα στο πάρκο Τρίτση, βρίσκεται ο Πύργος Βασιλίσσης. Πρόκειται για καταπράσινη έκταση 250 στρεμμάτων με ένα γοτθικό Πύργο, αμπέλια, ελιές και άλογα. που θα σε κάνει να αισθανθείς πως πραγματοποίησες ένα ταξίδι στο χρόνο.

 

 

Τον Πύργο έχτισε η βασίλισσα Αμαλία, έτσι ώστε να έχει έναν δικό της χώρο να ξεκουράζεται κάθε φορά που επισκεπτόταν τα κτήματα της Επταλόφου. Ο χώρος είναι ανοιχτός και επισκέψιμος για τους ονειροπόλους, όσους αγαπούν την ελληνική ιστορία, τους λάτρεις του κρασιού ή όσους θέλουν να κάνουν απλά μια ξεχωριστή βόλτα πέρα από τα καθιερωμένα.

Εμείς είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε από τον κ. Βασίλη Κουτσαβλή πρόεδρο του συλλόγου των φίλων του κτήματος Τατοίου και εξαίρετο γνώστη της βασιλικής ιστορίας, επομένως είχαμε την τύχη να ζήσουμε το παραμύθι στο έπακρο.

Η ξενάγηση, διαρκεί τρεις ώρες και  περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή, επίσκεψη στους στάβλους με τα άλογα, στο οινοποιείο και εμφιαλωτήριο του κτήματος, τον αμπελώνα αλλά και στους κήπους με τα βότανα.

 

 

Η εμπειρία της ξενάγησης ξεκίνησε με μια εισαγωγική ομιλία του Βασίλη Κουτσαβλή σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά το οποίο ο Όθωνας και η Αμαλία ήρθαν στην Ελλάδα, μια περιγραφή των προσωπικοτήτων τους, τη σχέση της Αμαλίας με τον εθνικό κήπο, τη δημιουργία του Πύργου και τις καλλιέργειες.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στον αγγλικό περίκλειστο κήπο του Πύργου, αλλά και μέσα σε αυτόν.

 

 

 

Ο εσωτερικός διάκοσμος του Πύργου με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες συναρπάζει. Ο Βασίλης Κουτσαβλής δε, παθιασμένος με τη λεπτομέρεια δεν θα σας αφήσει να φύγετε αν δεν μυηθείτε στις σπάνιες  βασιλικές ιστορίες.

 

 

Ακριβώς απέναντι από τον πύργο μπορείτε να δείτε τους στάβλους του κτήματος και τα άλογα που φιλοξενούνται σήμερα.

Η βασίλισσα Αμαλία συνήθιζε να επισκέπτεται τον Πύργο με το άλογό της. Ίππευε από το Σύνταγμα μέχρι το Ίλιον, για να απολαύσει τις ομορφιές της φύσης και να ξεκουραστεί.

 

 

 

Το όμορφο αυτό ταξίδι ολοκληρώθηκε με τη γευσιγνωσία των βιολογικών κρασιών του κτήματος,  συνοδεία χορτόπιτας, τυριών και παξιμαδιών.

 

 

 

Ο Πύργος Βασιλίσσης αποτελεί ένα γνήσιο διαμάντι μέσα στην πόλη μας και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι είναι καλοδιατηρημένο και επισκέψιμο. Ως κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, αλλά και ως ένας ζωντανός χώρος έμπνευσης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα, το κόστος και τις εγγραφές στο email vassilis@pyrgosvasilissis.gr

 

Start typing and press Enter to search