ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΗ ΧΙΟ

Το φαγητό αποτελεί χωρίς αμφιβολία ρυθμιστικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει τα δέοντα στο να περάσετε καλά ή όχι σε ένα ταξίδι. Είτε το φαγητό λειτουργεί καθοριστικά για εσάς στην επιλογή ταξιδιωτικού προορισμού είτε όχι, εμείς δοκιμάσαμε τα εστιατόρια της Χίου και σας προτείνουμε με υπευθυνότητα που θα πάτε για να ψυχαγωγήσετε τον ουρανίσκο σας και να ευφράνετε την ψυχή σας.

Και κάπου εδώ θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσουμε ότι στη Χίο θα φάτε καλά. Καλά και οικονομικά. Αυτό που ονομάζουμε Value for money.

Αν αγαπάτε την μοντέρνα ελληνική κουζίνα θα επισκεφτείτε σίγουρα το Βραδύπους.

Το εστιατόριο άνοιξαν τον Νοέμβριο του 2019 τρία νέα παιδιά. Ο Στέλιος που είναι μάγειρας και ο Παναγιώτης και η Κέλλυ εραστές της φιλοσοφίας του slow food, εξού και το όνομα Βραδύπους.

 

Εδώ θα φάτε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα κάπως.. πειραγμένη.

Όλα φρέσκα, χειροποίητα με τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

Οι δημιουργοί του το ονομάζουν δημιουργικό μεζεδοποτείο και η φιλοσοφία τους είναι τα πιάτα να μοιράζονται στη μέση, στη λογική της παρέας.

Δοκιμάσαμε τέσσερα πιάτα.

Από τις σαλάτες πήραμε τη χωριάτικη.  Με ντομάτα μπουρνέλα και ξυλάγγουρο Χίου, καπνιστή φέτα Μυτιλήνης, σταφύλι, ελιά θρούμπα Θάσου, κρίταμο Χίου, βασιλικό ελαιόλαδο και σάλτσα ζυμωμένης ντομάτας που έκανε το πιάτο ιδιαίτερο και φέτα καπνιστή .

 

Έπειτα στο τραπέζι μας προσγειώθηκαν ντοματοκεφτέδες με φέτα και κρέμα μελιτζάνας. Πολύ διαφορετικοί απ΄ ό,τι έχετε συνηθίσει. Απ’ έξω κριτσανιστοί και από μέσα παχύρευστη σάλτσα να απλώνεται και να γεμίζει το στόμα. Φροντίστε να τους φάτε σχετικά γρήγορα, όσο η κρούστα είναι ακόμη τραγανή.

 

Σειρά είχε η Μελιτζανοσαλάτα ιμάμ μπαϊλντί με φέτα. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική μελιτζανοσαλάτα, η οποία παρασκευάζεται με την τεχνική του ιμάμ. Αν αγαπάς το ιμάμ θα τη λατρέψεις!

 

 

Ακολούθησε το τηγανιτό καλαμαράκι με πέστο σπανάκι και ξύδι από πιπεριές τσίλι. Μαλακό και νόστιμο.

 

Και χερίσια μακαρόνια με χιώτικη κατσίκα, κολοκύθι, καψαλισμένο χιώτικο τυρί άλμης, χιώτικο κατσικίσιο τυρί και bonito flakes. Δηλαδή flakes καπνιστής παλαμίδας που έχει υποστεί πάστωμα, κάπνισμα και αποξήρανση και ανεβάζει επίπεδο στο πιάτο. Οι λάτρεις της κατσίκας θα το ποθήσατε ήδη. Η Χίος άλλωστε φημίζεται για τις κατσίκες της.

 

Και για το τέλος…

Τσίζ κέικ με σος πραλίνας φουντουκιού, έκλεισε τη γευσιγνωσία μας με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

Αν προτιμάτε ιταλικό φαγητό  θα πάτε σίγουρα στο Spontini.

Το εστιατόριο άνοιξε πριν από ενάμιση χρόνο και οι πρώτες ύλες είναι από Ιταλία.

Η κουζίνα του σεφ Χαράλαμπου Θεοχάρη είναι γνωστή και αγαπητή  στο Χιώτικο κοινό αλλά  φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αγαπητή και στους επισκέπτες. Πρόκειται για έναν άνθρωπο γεμάτο πάθος και αγάπη για την κουζίνα, που περισσότερο τον ενδιαφέρει η γευστική εμπειρία του πελάτη παρά το κέρδος.  Η σύζυγός του Μαρία είναι η ψυχή του εστιατορίου. Κοινωνική, πρόσχαρη, με διάθεση να μυήσει το κοινό στον γευστικό  κόσμο του συζύγου της. Η Μαρία φτιάχνει απίθανα κοκτέιλ και αυτό το tip μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε απόλυτα κατά την άφιξή σας…

Με το που θα καθίσετε λοιπόν στο Spontini θα προσγειωθεί στο τραπέζι σας ένα γευστικό καλωσόρισμα.

Κριστίνι με προσούτο! Ότι πρέπει για την πρώτη γνωριμία.

 

Στα πρώτα μας πιάτα, επιλέξαμε:

Bruschetta με ντομάτα, βασιλικό, σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα. Νόστιμη και τραγανή.

 

 

Τραγανό φύλλο με γραβιέρα Νάξου και μαρμελάδα από μανταρίνι. Πολύ δυνατός συνδυασμός της γραβιέρας με τη χειροποίητη μαρμελάδα μανταρίνι του που αξίζει να δοκιμάσετε.

 

 

Καρπάτσιο μοσχάρι περασμένο από κόκκους πιπεριών, baby ρόκα, βινεγκρέτ μουστάρδας και λεπτά κομμάτια gorgonzola.

 

 

Και από κυρίως μοιραστήκαμε το άχαστο λιγκουίνι με καπνιστό σολωμό, κολοκύθια, άνηθο και κρέμα γάλακτος. Πλούσιο, γεμάτο, κρεμώδες…

 

 

και λιγκουίνι με γαρίδες, ντοματίνια κονφί, άνηθο και παρμεζάνα, εξαιρετικό και αυτό.

 

Κλείσαμε το δείπνο μας με μοσχαρίσια ταλιάτα, με γαλλικές πατάτες baby βουτύρου, δενδρολίβανο και μικρή σαλάτα ρόκας με νιφάδες παρμεζάνας. Νόστιμο κρέας σωστά ψημένο, που αξίζει να επιλέξετε.

 

 

Αν τώρα η καρδιά σας χτυπάει για παραδοσιακή κουζίνα, θα τη βρείτε στα καλύτερά της, στο Απόμερο.

 

Το μαγαζί αυτό βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου και θα πρέπει να είσαι μυημένος για να πας. Εκεί θα φάτε εξαιρετικά καλά, σε σούπερ τιμές και υπέροχη θέα.

Ο μάγειρας Μιχάλης Κεφαλονίκας λατρεύει το χειροποίητο και απεχθάνεται το προκάτ. Στο εστιατόριό του θα γευτείτε παραδοσιακά φαγητά φτιαγμένα με πολύ μεράκι και μικρές σύγχρονες πινελιές.

Τί δοκιμάσαμε στο Απόμερο;

Κοπανιστή χειροποίητη, αρωματισμένη με ψιλοκομμένο ντοματίνι και αρωματικά βότανα.

 

Καμπούσικους πατατοκεφτέδες με κρέμα τριαντάφυλλου.

 

 

Μαστέλο σχάρας με σάλτσα αγριοκέρασου.

 

 

Σαλάτα με ανάμικτα λαχανικά , σπανάκι, ρόκα, καπνιστά μανιτάρια, φιλέτο πορτοκάλι, σύκο, ανθότυρο, γύρη μέλισσας , καραμελωμένο μπαλσάμικο ώριμου σύκου.

 

 

Κεμπάπ με σος γιαουρτιού το οποίο φτιάχνετε μέσα στο μαγαζί με δικά τους κρέατα. Ένα από τα πιο νόστιμα κεμπάπ που έχετε δοκιμάσει. Αν βρεθείτε εκεί τα επιλέγετε με κλειστά μάτια. Καλύτερα πάρτε μια ακόμη μερίδα γιατί είναι τόοοσο καλό!

 

Και  το  πιάτο που στον κατάλογο αποκαλείται ως… βυζί. Τί είναι αυτό; Γιούλμπασι κρεάτων σε αραβική πίτα, με πουρέ πατάτας από τα πιο δυνατά πιάτα του εστιατορίου.

 

 

Για το τέλος, γλυκά κεράσματα που θα ξεπλύνουν τον ουρανίσκο σας από την κρατοφαγία και θα σας αφήνουν την καλύτερη επίγευση.

 

Στο Απόμερο ένα είναι σίγουρο: Θα φάτε καλά, θα αγναντέψετε την θέα ως τη θάλασσα και εάν έχετε και μικρό παιδί στην παρέα θα περάσει ακόμη καλύτερα παίζοντας προστατευμένο στην παιδική χαρά του μαγαζιού.

Για το τέλος αφήσαμε το Μπούρτζι. Ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Χίου. Δροσερό, περιπετειώδες, cool, απλά υπέροχο!

 

Ένα μαγαζί για όλες της ώρες της ημέρας. Brunch, lunch, dinner .  Είναι το απόλυτο σημείο,  αφού μπορείτε να απολαύσετε θέα 180 μοιρών στη θάλασσα, την πόλη της Χίου και το Τσεσμέ. Εμείς επισκεφτήκαμε το Μπούρτζι το σούρουπο και η  εμπειρία μας ήταν μοναδική. Γευτήκαμε μοντέρνα ελληνική κουζίνα  δια χειρός Βασίλη Καφαλούκου και το όνομα του σεφ για εμάς αποτελεί πια εγγύηση ότι θα φάμε καλά. Και πράγματι φάγαμε καλά!

Ξεκινήσαμε λοιπόν το δείπνο μας με κους-κους με μυρωδικά, κρεμμυδάκι, ντομάτα, αγγούρι, φέτα, και λαδολέμονο σκόρδου. Νόστιμο και ισορροπημένο.

 

Κι αμέσως μετά ήρθε το Μαστέλο με chutney ντομάτας, προσούτο και ροδάκινο. Υπέροχος συνδυασμός με το ροδάκινο να να ταιριάζει απόλυτα και να κάνει τη γευστική διαφορά.

Και ως κυρίως μοιραστήκαμε φιλέτο κοτόπουλο με μοτσαρέλα και νιόκι ντομάτας που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

 

και Κριθαρότο με γαρίδες, με βασιλικό και σάλτσα ντομάτας όπως πρέπει χυλωμένο, σωστά μαγειρεμένο.

 

Το σημείο μοναδικό, τα πιάτα πολύ δυνατά όπως και τα ψαγμένα κοκτέιλ δημιουργούν έναν απόλυτα καλοκαιρινό προορισμό που θα ευχαριστηθείτε. Έναν προορισμό ιδανικό για ρομαντζάδα , πρόταση γάμου, ακόμη και για ένα πάρτι γάμου! Γιατί όχι;!

Αν πάτε στη Χίο, θα πάτε σίγουρα και στο Μπούρτζι. Γιατί; Γιατί παράλληλα θα χορτάσει το μάτι και η ψυχή σας.

Start typing and press Enter to search