ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ: Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο αμερικανός επιχειρηματίας Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με προσωπική περιουσία που προσεγγίζει τα 150 δισ. δολάρια (Forbes, 2018). Από τους πρωτοπόρους του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου είναι ιδρυτής το 1995 και ιδιοκτήτης της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρείας του χώρου.

Παιδί χωρισμένων γονιών, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 στο Αλμπουκέρκι της αμερικανικής πολιτείας του Νέου Μεξικού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Τζόργκενσεν, αλλά υιοθέτησε το επώνυμο του κουβανικής καταγωγής πατριού του Μιγκέλ Μπέζος, που ήταν μηχανικός πετρελαίων και τού χάρισε άνετα παιδικά χρόνια που συνέβαλαν στην κατοπινή του εξέλιξη.

 

Το 1986 αποφοίτησε με τιμές από το ονομαστό Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος με έμφαση στην πληροφορική. Το 1990, έχοντας περάσει από διάφορες δουλειές, εντάχθηκε στο δυναμικό της επενδυτικής εταιρείας D.E Shaw & Co. Η εξέλιξή του ήταν γοργή και σύντομα ανέλαβε θέση αντιπροέδρου με κύριο καθήκον την αναζήτηση ευκαιριών στο νεογέννητο τότε Ίντερνετ που αναπτυσσόταν με εκθετικούς ρυθμούς. Εκεί γνώρισε την σύζυγό του Μακένζι Τατλ, έξι χρόνια μικρότερή του, η οποία εργαζόταν στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1993 και απέκτησε 4 παιδιά (τρία φυσικά και ένα υιοθετημένο), προτού χωρίσει στις αρχές του 2019.

Το 1994, ο Τζεφ Μπέζος, έχοντας κατά νου να στήσει την δική του επιχείρηση, υπέβαλε την παραίτησή του από την D.E Shaw & Co και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Σιάτλ, όπου έβαλε αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιό του για την δημιουργία ενός διαδικτυακού βιβλιοπωλείου. Έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά στο γκαράζ του σπιτιού του και τον Ιούλιο του 1995, η Amazon (η αγγλική ονομασία του ποταμού Αμαζόνιου) έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο, πουλώντας το πρώτο της βιβλίο. Καθοριστική στην υλοποίησή του οράματός του ήταν η συνεισφορά του πατριού του,ο οποίος συνεισέφερε 300.000 δολάρια στην νέα εταιρεία.

Η Amazon γρήγορα έγινε η ηγέτιδα δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Από το 1998, άρχισε να εμπλουτίζεται με νέα προϊόντα, όπως CD, βιντεοταινίες και ηλεκτρονικές συσκευές. Η επιτυχία της Amazon ώθησε και άλλους λιανοπωλητές να στήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά μαγαζιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος που αφαίρεσε και συνεχίζει μεγάλα μερίδια αγοράς από το παραδοσιακό λιανεμπόριο.

Το 2006, σε μια προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί και να διαβεί νέους κερδοφόρους χώρους, δημιούργησε το Amazon Web Services (AWS), μια υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud), η οποία γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια και έγινε μεγαλύτερη παγκοσμίως. Στα τέλη του 2007, παρουσίασε το Kindle, μια επιπαλάμια συσκευή λήψης, αποθήκευσης και ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, που δημιούργησε μα νέα κατηγορία συσκευών, τον ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader). Το 2010, η Amazon ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων ξεπέρασαν αυτές των συμβατικών. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε την εταιρεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών Amazon Studios.

 

Εκτός της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε το 2000 την διαστημική εταιρεία Blue Origin και το 2013, εξαγόρασε αντί 250 εκατομ. δολαρίων την εμβληματική αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post».

Από τις αρχές του 2019 τα ΜΜΕ ασχολούνται όχι με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τζεφ Μπέζος, αλλά με τις ερωτικές του επιδόσεις. Στις 9 Ιανουαρίου ανακοίνωσε τον χωρισμό του με την επί 25ετία σύζυγό του, επισημοποιώντας τον δεσμό του με την 49χρονη δημοσιογράφο και επιχειρηματία Λορίν Σάντσεζ, σύζυγο πανίσχυρου ατζέντη του Χόλιγουντ.

πηγη: sansimera.g r

Start typing and press Enter to search