Βαρουλκο: Μια νεα προταση στη θαλασσινη κουζινα
Ήταν 1987 όταν το πρώτο Βαρούλκο γεννήθηκε στην οδό Διστόμου, στον Πειραιά. Και μαζί του γεννήθηκε η κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου, μια μαγειρευτή θαλασσινή κουζίνα που εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε μενού γαστρονομικού εστιατορίου στην Ελλάδα. Παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στις κουζίνες των καραβιών, ο Λαζάρου έβγαλε από την αφάνεια ψάρια άγνωστα και ταπεινά, κι έφτιαξε πιάτα δημιουργικά, με υψηλή μαγειρική τεχνική όμως γεμάτα πηγαία νοστιμιά, τα οποία παραμένουν κλασικά στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Το Βαρούλκο έκτοτε μετακόμισε δύο φορές. Την πρώτη στην οδό Δεληγιώργη και τη δεύτερη, πριν δέκα χρόνια, στην Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Λαζάρου, αν και μακριά από την αγαπημένη του θάλασσα, συνέχισε να δημιουργεί και να κατακτά την καρδιά του κοινού και τις διακρίσεις. Βέβαια η σημαντικότερη διάκριση στον διεθνή χώρο της γαστρονομίας είχε ήδη έρθει από το 2002, όταν κατέκτησε το αστέρι Michelin -το πρώτο που δόθηκε ποτέ σε εστιατόριο με ελληνική κουζίνα- το οποίο και διατηρεί.
Στο Βαρούλκο φύσηξε πάλι θαλασσινός αέρας. Ο Λευτέρης Λαζάρου αποφάσισε να επιστρέψει στις παλιές του γειτονιές. Το νέο Βαρούλκο Seaside έριξε άγκυρα στην πανέμορφη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Εκεί λειτουργεί πλέον χειμώνα-καλοκαίρι, μεσημέρι και βράδυ, φέρνοντας μια νέα πρόταση.
Για το μεσημεριανό σας γεύμα απολαμβάνοντας τη θαλασσινή θέα, ο Λαζάρου προτείνει πιάτα πιο απλά, καθημερινά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, το ξιδάτο χταπόδι, το σπανακόρυζο με σουπιές, ή τα κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, τα οποία συνοδεύει ιδανικά η νέα λίστα ούζων και ελληνικών αποσταγμάτων αλλά και η λίστα κρασιών όπου μπορείτε να βρείτε πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Αν πάλι, θέλετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου μπορείτε να απολαύσετε το βραδινό σας δείπνο στη μαγευτική ατμόσφαιρα επάνω στο ξύλινο ντεκ, δοκιμάζοντας σύνθετες, δημιουργικές γεύσεις. Και φυσικά, όποια εμπειρία και αν επιλέξετε, μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Θοδωρής Μωυσίδης.