ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
Γράφει η Σοφία Τσίπα
Το καλό φαγητό στις διακοπές μπορεί να αναβαθμίσει ή να ανατρέψει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο το ταξίδι ενός επισκέπτη σε ένα προορισμό και αυτό γιατί η γεύση είναι μνήμη, είναι εμπειρία είναι πολιτισμός. Η Φολέγαγανδρος, το νησί των χρωμάτων όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί τουριστικά και γαστρονομικά κάτι που θα σε κάνει σίγουρα να απολαύσεις τις διακοπές σου στο νησί, αρκεί να πας σωστά προετοιμασμένος. Εμείς θα σου προτείνουμε τέσσερα εστιατόρια στα οποία θα φας καλά και θα περάσεις υπέροχα!
Ξεκινάμε με το Blue Cuisine ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Φολεγάνδρου, αν όχι το καλύτερο. Υπέροχος χώρος, εξαιρετικό φαγητό, μοναδικά κοκτέιλ, πολύ καλή εξυπηρέτηση.
Το Blue Cuisine άνοιξε το 2015 όταν οι δημιουργοί του αποφάσισαν πως θέλουν να δώσουν στο νησί μια νότα μοντέρνας γαστρονομίας, σπάζοντας το μέχρι τότε κατεστημένο του παραδοσιακού φαγητού που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στο νησί. Και το πέτυχαν!
Ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του, ερωτεύτηκε το νησί, παντρεύτηκε στο νησί και τώρα πια περνά όλους τους θερινούς μήνες στη δική του επιχείρηση. Στο Blue Cuisine θα δοκιμάσεις ελληνικά πιάτα, φτιαγμένα με καλή πρώτη ύλη, η παρασκευή των οποίων αλλά και η παρουσίαση έχει ευχάριστες ανατροπές.
Και βέβαια μπορείς να συνοδεύσεις το δείπνο σου με ένα γευστικό κοκτέιλ ή με το κρασί της επιλογής σου από μια αξιόλογη λίστα κρασιών από όλη την Ελλάδα.
Κι αφού ξεκινήσαμε απολαμβάνοντας ένα από τα εξαιρετικά κοκτέιλ του Blue Cuisine, το οποίο μάλιστα διαθέτει ένα υπέροχο αυτόνομο μπάρ με το όνομα Colpo Grosso, μπήκαμε στο παρασύνθημα…
Το πρώτο πιάτο που ήρθε στο τραπέζι μας ήταν ο παστουρμάς μπακαλιάρου με τσίπουρο. Έντονη καπνιστή γεύση, που πηγαίνει τέλεια με τη δροσερή ντομάτα. Ένας υπέροχος μεζές για τους λάτρεις του ψαριού, τέλειος συνδυασμός με τσιπουράκι!
Ακολούθησε η σαλάτα παντζάρια. Πρόκειται για έναν εμπνευσμένο συνδυασμό φράουλας με παντζάρι, ιδιαίτερη γλυκιά σως φράουλας και ξινό τυρί που δένει εξαιρετικά.
Το χταπόδι σχάρας με φάβα Σαντορίνης ήταν το επόμενο πιάτο που έφτασε στο τραπέζι μας. Χταπόδι σχάρας με φάβα Σαντορίνης σοφρίτο, κοκκάρι στιφάδο, τριμμένο αυγοτάραχο «Τρικαλινού». Υπέροχα δεμένο με τη φάβα, την τηγανητή κάπαρη και το κρεμμυδάκι να γλυκαίνει την όλη σύνθεση. Νόστιμο και μαλακό.
Σειρά είχε το tartar ελληνικής γαρίδας. Λεπτές φέτες φρέσκειας γαρίδας μαριναρισμένες και βινεγκρέτ περγαμόντο. Δροσερό, γλυκό, μυρίζει φρεσκάδα και θάλασσα. Σωστή οξύτητα και άκρως ισορροπημένο πιάτο που αξίζει να δοκιμάστε.
Τα πέτουρα με κολοκύθι είναι μια ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Πρόκειται για παραδοσιακά ζυμαρικά, με σάλτσα κολοκύθας και μαριναρισμένο κολοκύθι, πασατέμπο και κρέμα γραβιέρας. Νόστιμο πιάτο με τον ηλιόσπορο να το απογειώνει.
Κάπου εδώ έφτασε και το ριζότο σουπιάς με μυρώνια. Ένα από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει ποτέ και σας προτείνω ανεπιφύλακτα. Σωστή ένταση και οξύτητα στη γεύση, πραγματικά υπέροχο πιάτο.
Και σαν να μη χορτάσαμε με όλα αυτά, ακολούθησε το λαζανάκι μαστάτα με καραβίδα και ντρεσινγκ μπουγιαμπέσα. Ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό πιάτο.Έξυπνος πειραματισμός πάνω σε ένα παραδοσιακό τοπικό πιάτο.
Και το γλυκό μας φινάλε ήρθε με τον πειρασμό που φέρει ο τίτλος του: «Το δικό μας γαλακτομπούρεκο». Πλούσια κρέμα μαστίχα, κάρδαμο, φυστίκια Αιγίνης, καραμελωμένο φύλλο κρουστιγιάν, παγωτό κανέλα. Ακριβώς αυτό, όπως σας το λέω και όπως το βλέπετε στη φωτογραφία, γέμισε χαρά τον ουρανίσκο μας και ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψή μας στο Blue Cuisine. Ένα καθ’ όλα υπέροχο εστιατόριο, που αν επισκεφθες θα δώσει ένα έξτρα point στην όλη εμπειρία σου στο νησί της Φολεγάνδρου.
Ένα ακόμη γαστρονομικά εμπνευσμένο εστιατόριο στη Φολέγανδρο είναι το Μπαρμπουνάκι. Σκέτο διαμαντάκι που κοσμεί με την παρουσία του το νησί. Δημιουργοί του η Μαρία Γιαννόγλου που κατάγεται από το νησί και ο σεφ Κωνσταντίνος Νταλιάνης που ερωτεύτηκε και το νησί και τη Μαρία και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Μπαρμπουνάκι.
Το Μπαρμπουνάκι λοιπόν είναι η δική τους πρόταση σε όσους ενδιαφέρονται για θαλασσινά, αλλά και ένας τρόπος να είναι μαζί! Και ο έρωτας έρωτα γεννάει και αυτό θα το γευτείτε στα πιάτα σας και θα το απολαύσετε! Οι ίδιοι θεωρούν ότι σερβίρουν απλά πιάτα με έμφαση στα θαλασσινά, αλλά καθόλου απλά δεν είναι κατ’ εμέ και όσο για τη γεύση τους; Στο τέλος της βραδιάς θα χαλαλίσετε κάθε ευρώ που δώσατε, μέχρι και για το τελευταίο σέντ. Πιάτα με ελληνική κουλτούρα και ντόπια υλικά εξαιρετικής ποιότητας αλλά με ένα point διαφορετικότητας και ασιατικού στυλ.
Ξεκινήσαμε τη γευσιγνωσία μας με ένα πεντανόστιμο σεβίτσε τσιπούρας με Tiger Milk κρεμμυδιού, πίκλα πεπόνι και βασιλικό. Ισορροπημένο πιάτο, γευστικό που συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Κι έπειτα ήρθε ο τόνος τατάκι, άλλο ένα υπέροχο πιάτο.
Ακολούθησε μια ελληνική εκδοχή του σούσι. Σούσι ρόλ, σολομός, σουρωτό αμπελόφυλλο. Δεν γινόταν να μην το δοκιμάσουμε. Αυτό είναι το ελληνικό σούσι το οποίο ο Κωσταντίνος Νταλιάνης απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο. Αξίζει να δοκιμάστε και αυτό το διαφορετικό πιάτο..
Οι τηγανητές πατάτες στο Μπαρμουνάκι μας είχαν πει πως είναι διαφορετικές και δεν γινόταν να μην τις δοκιμάσουμε. Εδώ έχουμε πατατάκι τραγανό, εθιστικό με τη φλούδα του, απλά τέλειο.
Ταραμοσαλάτα υπέροχη, γευστική, απαλή που θέλεις να τη φας με το κουτάλι. Μια από τις καλύτερες ταραμοσαλάτες που έχω δοκιμάσει.
Αλμύρα με σουρωτό και σταφύλι ήταν το επόμενο πιάτο που ήρθε στο τραπέζι μας. Απλό και νόστιμο πιάτο. Η αλμύρα ουδέτερη, το τυράκι ξινό, το σταφυλάκι γλυκό να έδεσαν εξαιρετικά.
Σειρά είχε ο καραμελωμένος γαλέος με κολοκυθάκι ψητό. Όπως το λέει ο τίτλος. Καραμελωμένο ψαράκι, σκέτο λουκουμάκι!
Κι έπειτα, καλαμάρι ψητό με μοτσαρέλα. Ωραία ψημένο, μαλακό, απλή και πιο ουδέτερη γεύση.
Και ο τηγανιτός γαλέος ωστόσο, σε κουρκούτι με σκορδαλιά είναι μια εξαίσια επιλογή. Τραγανά λουκουμαδάκια απέξω, μαλακά μέσα, όπως πρέπει!
Εάν αγαπάτε τα ζυμαρικά θα διαλέξετε οπωσδήποτε το ραβιόλι γαρίδα – καραβίδα, σάλτσα γαρίδας. Ακόμη και αν δεν αγαπάτε τα ζυμαρικά πάλι θα το επιλέξετε γιατί είναι ένα πραγματικά νόστιμο πιάτο.
Και ύστερα από όλα αυτά ήρθε στο τραπέζει μας ο σολομός με νιόκι. Ήπια γεύση με δεμένη σάλτσα, που και αυτό θα το τρώγαμε ξανά και ξανά.
Τα πιάτα διαδέχονταν το ένα το άλλο έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του εστιατορίου και πουθενά δεν βρήκαμε κανένα ψεγάδι. Καλή πρώτη ύλη, ωραία δοσμένη στο πιάτο με εμπνευσμένους συνδιασμούς και όρεξη για δημιουργία.
Για το τέλος, μια φρεσκόταση τάρτα λεμόνι ήρθε για να καθαρίσει τη γεύση μας και να μας δροσίσει.
Το Μπαρμπουνάκι το αγάπησα, γιατί είναι όπως πρέπει σε όλα του. Θα φας εξαιρετικά, σε ένα ωραίο περιβάλλον, με μια πολύ συμπαθητική λίστα κρασιών και βέβαια μπορείς να επιλέξεις και κοκτέιλ αν θέλεις. Το προσωπικό είναι εγκάρδιο και τα πιάτα ρολάρουν γρηγορα στο τραπέζι. Μπαρμπουνάκι “δαγκωτό” λοιπόν στη Φολέγανδρο.
Άλλο ένα εστιατόριο που επιλέξαμε να δοκιμάσουμε και σας παρουσιάζουμε είναι ο Ζέφυρος Άνεμος. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει δεκαοκτώ χρόνια τώρα. Άνθρωποι με αγάπη και μεράκι, με τον Απόστολο Γαβαλά να αποτελεί την ψυχή της επιχείρησης, που δίνουν έμφαση στο καλό ψάρι αλλά και την ποιοτική πρώτη ύλη. Ντόπιο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, λαχανικά, κρέας και τυρί από το κτήμα της οικογένειας και βέβαια εκλεκτές ποικιλίες εμφιαλωμένων κρασιών.
Ξεκινήσαμε το δείπνο μας με τη σαλάτα Ζέφυρος. Μαρούλι, ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι φρέσκο, ρόκα, κουλούρα Φολεγάνδρου, κάπαρη, γαρίδα ντόπια. Δροσερή σαλάτα με τη γαρίδα να πρωταγωνιστεί.
Ακολούθησε το τραγανό κανταΐφι θαλασσινών, με φύλλο κανταΐφι γεμισμένο με γαρίδες, χταπόδι και κρέμα φέτας με σάλτσα πιπεριά Φλωρίνης.
Κι έπειτα ένα νόστιμο σεβίτσε εσπεριδοειδών.
Δοκιμάσαμε και το καρπάτσιο τόνου, με ντόπιο φιλεταρισμένο τόνο και πιπεριά η οποία έκανε υπέροχο συνδυασμό.
Στη συνέχεια, ήρθε το ψητό, λιαστό χταπόδι. Πλοκάμι κομμένο σε φέτες, με ελαιόλαδο ξύδι και ρίγανη.
Ένα από τα πιο εμπνευσμένα πιάτα του εστιατορίου Ζέφυρος Άνεμος είναι η ματσάτα λαχανικών, που όπως μας αποκάλυψαν είναι στα best seller πιάτα του μαγαζιού. Η ματσάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Φολεγάνδρου. Εδώ έχουμε μια έξυπνα πειραγμένη εκδοχή του, όπου τη θέση των ζυμαρικών πήραν τα λαχανικά, τα κολοκύθια και τα καρότα λεπτά κομμένα και τη θέση του κρέατος πήραν οι γαρίδες σβησμένες με ούζο. Εδώ ο σεφ δημιούργησε ένα πολύ υγιεινό vegetarian πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε αν επισκεφθείτε τον Ζέφυρο Άνεμο.
Για το τέλος είπαμε να δοκιμάσουμε την καρπουζένια. Παραδοσιακή γλυκιά πίτα με καρπούζι. Σα να λέμε καρπουζόπιτα! Είναι διαφορετικό και πολύ νόστιμο πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε πριν φύγετε από το νησί και η συγκεκριμένη είναι μάλιστα πολύ καλή.
Αξίζει να στηρίζουμε οικογενειακές επιχειρήσεις και ανθρώπους που προσπαθούν να εξελίσσονται και να αναζητούν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους χωρίς να επαναπαύονται. Ένα τέτοιο εστιατόριο αποτελεί και ο Ζέφυρος Άνεμος στη Φολέγνδρο. Έχουν την έγνοια σου και θέλουν να σε κάνουν να περάσεις καλά, τόσο με τις γεύσεις όσο και την γρήγορη εξυπηρέτησή σου.
Για το τέλος αφήσαμε το εστιατόριο Συνάντηση στην Άνω Μεριά.
Η Άνω Μεριά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Φολεγάνδρου, που διατηρεί ένα αγροτικό μοντέλο ζωής εδώ και δεκαετίες. Η Συνάντηση λοιπόν είναι ένα οικογενειακό ταβερνάκι με καλούς ανθρώπους, νόστιμους μεζέδες και υπέροχη θέα. Λειτουργεί εδώ και τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια και φημίζεται για τη ματσάτα του. Η οικογένεια διαθέτει δικό της μποστάνι και τα λαχανικά που παράγει τα προσφέρει στους πελάτες της.
Δοκιμάσαμε χωριάτικη σαλάτα με τοπικό τυρί. Μύριζε φρεσκάδα.
Τυροπιτάκια και καλασούνα Φολεγάνδρου. Καλασούνα είναι η τοπική τυρόπιτα. Όλα γνήσια και γευστικά.
Φαβοκεφτέδες με τζατζικάκι. Ωραία ψημένοι, περιποιημένοι.
Και βέβαια παραδοσιακή ματσάτα με φρέσκα ζυμαρικά και κοκκινιστό κατσικάκι.
Όλα φρεσκότατα, αγνά, παραδοσιακά, απλά και νόστιμα. Αξίζει να το επισκεφθείτε το εστιατόριο Συνάντηση για να δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς μεζέδες και να ανοίξει το μάτι σας με την ξεχωριστή θέα συνδυάζοντάς το με μια βόλτα στην Άνω Μεριά.
Όσο για τη σπιτική, χειροποίητη πορτοκαλόπιτα της Συνάντησης. Είναι το καλύτερο φινάλε για ένα υπέροχο γεύμα!