ΤΡΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΗ ΣΥΡΟ
Γράφει η Σοφία Τσίπα
Η Σύρος, είναι ένα νησί με σταθερά ανοδική πορεία σε κάθε επίπεδο. Μεταξύ των άλλων διαθέτει και καλή γαστρονομία που διαρκώς γίνεται καλύτερη και ξεπερνά τον εαυτό της. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τρία εστιατόρια που ξεχωρίσαμε και αξίζει να τα επισκεφθείτε, ώστε να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.
Ένα πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικά σημείο του νησιού είναι το ΟΝΟ.
Βρίσκεται στην παραλία των Αγκαθαπών. Διαθέτει ξαπλώστρες και beach bar ώστε να μπορείς να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου, εστιατόριο, σούσι μπάρ, χώρο μασάζ και περιποίησης σώματος, καθώς και καταστήματα όπου μπορείς να κάνεις πρωτότυπες αγορές με χειροποίητες δημιουργίες.
Η επιχείρηση λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια και ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ένα πιο οικονομικό κατάλυμα και να απολαύσει τις υπηρεσίες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου μέσα στο ΟΝΟ.
Σε ότι αφορά στο εστιατόριο, από το μενού επιλέξαμε την πράσινη σαλάτα με πέρλες κατσικίσιου τυριού. Δροσερή και ενδιαφέρουσα. Ωραίος ο συνδυασμός σύκου με το κατσικίσιο τυρί και το πέστο και η σως αρωματική και διακριτική.
Έπειτα ήρθε στο τραπέζι μας χούμους αρωματισμένη με lime και ginger.
Και ακολούθησε το οno smash burger με 40% wagyu, honey mustard. Μπεργκεράκι γνήσιο, με ζουμερό μπιφτέκι λαχταριστό, με πατατούλες αυθεντικές, κομμένες στο χέρι και χειροποίητη κέτσαπ.
Και linguine με burrata και σάλτσα φρέσκιας τομάτας. Πάστα ελαφριά, ισορροπημένη με την μπουράτα να πρωταγωνιστεί.
Το πιο γλυκό τέλος ήρθε παρέα με μια νουγκατίνα με παγωτό Ferrero σκέτη κόλαση! Συνοδευόμενο με γρανίτα μαστίχα, δροσιστική και γλυκιά.
Τόσο υπέροχο όσο φαίνεται και ακόμη περισσότερο. Είναι το νοστιμότερο επιστέγασμα ενός υπέροχου γεύματος πλάι στη θάλασσα.
Ένα ακόμη εστιατόριο που δεν πρέπει να χάσετε στη Σύρο είναι το Ciel.
Βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, στην παραλία Αστέρια και έχει την καλύτερη θέα που μπορείτε να βρείτε στο νησί. Η μικρή Βενετία της Σύρου, τα περίφημα βαπόρια ξετυλίγονται μπροστά σας διαμορφώνοντας ένα μοναδικό σκηνικό. Το Ciel είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα απογευματινό ποτό ή για ένα ρομαντικό δείπνο.
Εμείς επιλέξαμε να ανοίξουμε το δείπνο μας με ένα ξεχωριστό κοκτέιλ και σιγά σιγά τα πιάτα άρχισαν να φτάνουν στο τραπέζι μας.
Επιλέξαμε τη σαλάτα αστακού, με ντρέσινγκ μάγκο, κομμάτια μάγκο, σουσάμι, καρότο, αγγούρι ρέβα. Ενδιαφέρουσα γεύση με τον αστακό να πρωταγωνιστεί και το μάνγκο να δίνει εξωτική νότα στο πιάτο.
Ακολούθησαν τα μανιτάρια king oyster yakitori με wakame. Νόστιμο πιάτο που αν είστε φίλοι των μανιταριών θα το λατρέψετε.
Όσον αφορά στα κυρίως, επιλέξαμε:
Φιλέτο σολωμού με σάλτσα καρύδα κάρυ, λεμονόχορτο και rice ball. Ένας από τους πιο νόστιμους σολωμούς που έχω γευτεί. Ωραία ψημένος, με φανταστική κρούστα και υπέροχη σως.
Ωραία ψημένο και εξίσου νόστιμο ήταν και το στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με ριζότο και καλαμπόκι.
Για το τέλος η ναμελάκα, σοκολάτα λευκή, κρέμα τυρί με μπράουνις και φράουλες αποτέλεσε ένα υπέροχο φινάλε που θα μας μείνει αξέχαστο.
Όσο το σκέφτομαι θα ξαναπήγαινα στη Σύρο μόνο και μόνο για να απολαύσω ένα κοκτέιλ και να γευτώ τα υπέροχα πιάτα του Ciel. Μοναδικό σημείο που από μόνο του δίνει στο εστιατόριο ένα τεράστιο αβαντάζ. Κάντε μια επίσκεψη και θα με θυμηθείτε.
Για το τέλος αφήσαμε το Πλακόστρωτο. Ένα μικρό διαμαντάκι στην Απάνω Μεριά της Σύρου που αισθάνομαι πολύ περήφανη που το ανακάλυψα. Το πλακόστρωτο βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με υπέροχη θέα. Εκεί θα αντικρίσεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της Σύρου και οι εικόνες που θα… κλέψεις από εκεί θα έρχονται συχνά μες το μυαλό σου όλο το χειμώνα.
Το Πλακόστρωτο λειτουργεί πέντε χρόνια και διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη και νοστιμότατες γεύσεις, χειμώνα καλοκαίρι από μια πολύ δεμένη ομάδα που αποτελείται από τους Πέτρο και Γιώργο Παλαιολόγο και και την Ευαγγελία Μαρκέλου.
Στο Πλακόστρωτο θα γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις και κουζίνα που προσαρμόζεται ανα περίοδο, ανάλογα με τα υλικά και τα μυρωδικά που υπάρχουν διαθέσιμα την κάθε εποχή.
Ξεκινήσαμε το δείπνο μας με ένα εξαιρετικό μπουκάλι κρασί και οι μεζέδες έδιναν κι έπαιρναν.
Πρώτα έφτασε στο τραπέζι μας το σαγανάκι Σαν Μιχάλη, το οποίο σερβίρεται με τραγανή σαλάτα, μαρμελάδα ντομάτας και ξύδι τριαντάφυλλο. Σωστά ψημένο σαγανάκι, νόστιμο, τραγανό απ΄ έξω και μαλακό στο εσωτερικό.
Αμέσως μετά ήρθαν οι αμανίτες στο τηγάνι. Ενδιαφέρουσα εκδοχή, με το κρεμμυδάκι του και τα όλα του.
Σειρά είχαν οι πρασοκεφτέδες με πλιγούρι. Γευστικοί και πικάντικοι. Ο τέλειος μεζές για ούζο, ή κρασί.
Δεν πρέπει να φύγετε από το πλακόστρωτο αν δεν δοκιμάστε τους κυκλαδίτικους κεφτέδες, που σερβίρονται με γιαουρτάκι, ντομάτα, κρεμμυδάκι, μαιντανό, και λαδολέμονο. Δείτε πόσο όμορφοι και πόσο περιποιημένοι. Με τι μεράκι και αγάπη φτιαγμένοι. Νόστιμα κεφτεδάκια, αρωματικά, γευστικότατα.
Για κυρίως επιλέξαμε κόκορα κρασάτο, που σερβίρεται με χυλοπίτες και κεφαλοτύρι τριμμένο και…
αρνάκι κότσι με χυλοπίτες, μαγειρεμένο στη γάστρα με σάλτσα μαντζουράνα, τοματίνια και φέτα.
Και τα δύο πιάτα εξαιρετικά μαγειρεμένα. Αν σας αρέσει η παραδοσιακή κουζίνα θα τα απολαύσετε και μαζί με την καλή παρέα , ένα ωραίο κρασί και τη μοναδική θέα στο Αιγαίο που μόνο το Πλακόστρωτο προσφέρει, θα γίνει το καλά κρυμμένο μυστικό σας.